NASA nis misionin, drejt asteroidit që do të bënte me 100 miliardë dollarë çdo person në Tokë

NASA i ka dhënë dritën jeshile misionit të saj të vonuar prej 985 milionë dollarësh në hapësirën e thellë Psyche për të eksploruar një asteroid të pasur me metale, të quajtur gjithashtu Psyche, që mund të vlejë deri në 10 kuadrilion dollarë, ose 90 herë më shumë se ekonomia e gjithë botës prej 110 trilion dollarësh.

Shpesh është e vështirë të kuptosh shkallën e universit përtej Tokës. Edhe në sistemin tonë diellor është e vështirë të mendohet në terma njerëzorë. Për shkak të kësaj, është shumë e lehtë të imagjinohet se Hëna është mjaft e vogël për të ecur nëpër një pasdite në vend që të ketë sipërfaqen e Afrikës ose që roverët marsianë janë në distancë të lehtë vizitore nga njëri-tjetri në vend të mijëra miljeve larg njëri-tjetrit.

Kjo është gjithashtu e vërtetë për sa i përket burimeve të mundshme. Brezi i asteroideve midis Marsit dhe Jupiterit, për shembull, është në thelb mbetjet e mbetura nga krijimi i sistemit diellor – një gabim rrumbullakimi i masës së tij – por vlerësohet se pasuria minerale në brez është e mjaftueshme për të shkurtuar një çek prej 100 miliardë dollarësh për çdo person në Tokë.


Shtuar 8.06.2023 17:09