Miratohet rezoluta në Këshillin Bashkiak të Athinës për lirimin e menjëhershëm të Fredi Belerit

Një rezolutë mbështetjeje dhe solidariteti për kryebashkiakun e Himarës, Fredi Beleri, i arrestuar nga autoritetet shqiptare që prej datës 12 maj, është miratuar sot nga këshilli bashkiak i Athinës, pas një propozimi të kryetarit të bashkisë së Athinës, Kostas Bakojanis.

Këshilli bashkiak në rezolutën e tij për arrestimin e kryetarit të sapozgjedhur Fredi Beleri dhe nënkryetarit të Unionit të Çimariotëve, Pantelis Kokavesis, thekson ndër të tjera nevojën urgjente për lirimin e dy anëtarëve të dalluar të minoriteti grek, duke theksuar se “minoriteti kombëtar grek ka të drejtë të gëzojë lirinë e tij, duke respektuar veçoritë, identitetin historik dhe traditat e tij”.

Gjithashtu thuhet se “vendit fqinj i kërkohet të harmonizohet me të dhënat evropiane, duke ofruar kushte sigurie dhe mbrojtjeje të pronës private dhe komunitare dhe me respektimin e institucioneve vetëqeverisëse dhe jetës njerëzore. Shqipëria duhet të lirojë menjëherë dy personat e arrestuar, duke ndjekur rregullat e së drejtës ndërkombëtare.”

Të pranishëm në mbledhjen e këshillit bashkiak ishin djali i kryebashkiakut të Himarës, Petro Beleri, vëllai i tij Leonardo, si dhe presidenti i Himarriots të Athinës, Thodoris Goumas.

Vihet re se rezoluta është pranuar me shumicë. Fraksionet e SYRIZA-s dhe KKE-së votuan kundër, ndërsa fraksioni i Pavlos Geroulanos “Athina je ti” votoi pro.

Kryetari i bashkisë së Athinës, Kostas Bakojanis, në ndërhyrjen e tij theksoi: “Le të biem dakord që mund të lëmë mënjanë dallimet tona ideologjike dhe politike dhe të dalim pak nga doktrinat tona, kur dy njerëz, në fakt bashkëqytetarë të vetëadministruar, janë në këtë moment në burg. Dhe është detyra jonë, jo vetëm kombëtare, por edhe morale, t’i mbështesim me të gjitha mjetet.”/Albeu.com/


Shtuar 29.05.2023 21:36