LANGYA/ Ethe, lodhje dhe kollë, virusi i ri infekton 35 persona në Kinën Lindore

Nga BBC

Shkencëtarët po gjurmojnë një virus të ri, me prejardhje nga kafshët në Kinën Lindore që ka infektuar të paktën disa dhjetëra njerëz.

Romani henipavirus Langya (LayV) u gjet në 35 pacientë në provincat Shandong dhe Henan. Shumë prej tyre kishin simptoma të tilla si ethe, lodhje dhe kollë.

Ata mendohet se e kanë marrë virusin nga kafshët. Nuk ka asnjë provë deri më tani që LayV mund të transmetojë mes njerëzve.

Studiuesit e zbuluan virusin kryesisht te gocat.

Zbulimi u theksua në një letër të shkruar nga studiues nga Kina, Singapori dhe Australia dhe e botuar në Neë England Journal of Medicine këtë muaj.

Një nga studiuesit, Wang Linfa nga Shkolla Mjekësore Duke-NUS në Singapor, i tha Global Times shtetërore të Kinës se rastet e LayV të gjetura deri më tani nuk kanë qenë fatale ose shumë serioze, kështu që “nuk ka nevojë për panik”.

Megjithatë, tha zoti Ëang, ka ende nevojë për të qenë vigjilent pasi shumë viruse që ekzistojnë në natyrë kanë rezultate të paparashikueshme kur infektojnë njerëzit./albeu.com