Emigracioni në Gjermani rriti popullsinë në nivele rekord në vitin 2022

Popullsia e Gjermanisë u rrit në nivelin më të lartë të të gjitha kohërave prej 84.3 milion njerëz në vitin 2022, pasi mbeti në stanjacion për tre vitet e fundit pasi refugjatët ukrainas erdhën në Gjermani duke u përpjekur t’i shpëtonin luftës në vendin e tyre.

Sipas njoftimit të sotëm të Entit Federal të Statistikave, në vitin 2022, në Gjermani jetonin 1.1 milionë njerëz më shumë krahasuar me një vit më parë. Emigrantët më shumë kompensuan për shkallën e ulët të lindjeve dhe plakjen e popullsisë.

Vetëm në gjysmën e parë të vitit, ukrainasit që mbërrinin në Gjermani e shtuan popullsinë me 740,000. Në kulmin e krizës së mëparshme të migracionit të shkaktuar nga dhuna në Siri, Afganistan dhe Irak, në gjysmën e dytë të vitit 2015, Gjermania fitoi 756,000 banorë të rinj.

Fluksi i emigrantëve që vijnë nga vende të tjera përveç Ukrainës u rrit gjithashtu në vitin 2022, pas viteve të rritjes së ngadaltë për shkak të pandemisë COVID-19, sipas shërbimit të statistikave.

Sipas zyrës së statistikave, balanca midis numrit të emigrantëve dhe imigrantëve ishte në nivelin më të lartë që nga fillimi i mbledhjes së të dhënave në Gjermani në vitin 1950 dhe katër herë më i lartë se një vit më parë. Ardhja e emigrantëve në moshë pune kompensoi popullsinë në plakje. Ndërsa përqindja e përgjithshme e gjermanëve në moshë pune (15 deri në 63 vjeç) ishte 61.6% në vitin 2022, kjo shifër u rrit në 75.9% midis atyre që vinin nga jashtë. /albeu.com


Shtuar 19.01.2023 13:04