Qytetet më të shtrenjta për të jetuar për vitin 2021

Inflacioni i lartë dhe problemet me zinxhirët e furnizimit po rrisin çmimet dhe po rrisin presionin mbi llogaritë tona bankare, në mbarë botën.

Por kostot më të larta të jetesës ndihen më fort në këto vende; Tel Aviv, Paris, Singapor, Zyrih dhe Hong Kong – 5 qytetet më të shtrenjta për të jetuar, sipas raportit të kostos botërore të jetesës nga Njësia e Inteligjencës Ekonomike.

Qyteti izraelit u ngjit pesë vende nga viti i kaluar për të zënë vendin e parë, kryesisht i nxitur nga rritja e monedhës së tyre dhe rritja e çmimeve për rreth një të dhjetën e mallrave në qytet.

Parisi – qyteti më i shtrenjtë i 2020 – ndau vendin e dytë këtë vit me Singaporin, Zyrihun dhe Hong Kongun që zënë respektivisht vendet e katërt dhe të pestë.

Shumica e qyteteve të SHBA-së ranë në renditje këtë vit pasi qeveria shpërndau para në ekonominë e vendit si pjesë e përgjigjes ndaj COVID-19.

Sondazhi i kostos botërore të jetesës llogariti normën e inflacionit të çmimeve në 3.5 për qind, e cila thotë se është më e shpejta e regjistruar gjatë pesë viteve të fundit.

Kjo llogaritje përjashton Karakasin, Damaskun, Buenos Airesin dhe Teheranin që po përjetojnë hiperinflacion.

Qytetet më të lira për të jetuar janë kryesisht në Afrikë, Lindjen e Mesme dhe pjesë të Azisë me Damaskun që ka ruajtur vendin e tij si vendi më të lirë në botë për të jetuar që nga viti i kaluar.