IMAZHET E REJA TË HAPËSIRËS/ 5 pamje nga teleskopi Euklid, NASA: Një thesar i vërtetë

Këto pamje mahnitëse vijnë nga kozmosi.

Në atë që mund të quhet një zbulim i madh, teleskopi hapësinor Euklid ka përcjellë 5 imazhet e fundit që përshkruajnë mijëra yje verbuese dhe galaktika që rrotullohen.

Agjencia Evropiane e Hapësirës e lëshoi mjetin me fuqi të lartë verën e kaluar për të marrë pamje të këndit më të thellë të hapësirës.

Më në fund ky është peisazhi befasues publikuar nga NASA që e përshkruan si një thesar të vërtetë.

Ato tregojnë aftësinë e teleskopit hapësinor për të eksploruar dy mistere kozmike në shkallë të gjerë: materien e errët dhe energjinë e errët.

Ekspertët shpjeguan se pesë imazhet e reja shfaqin pamje të madhësive të ndryshme. Ai varion nga një rajon i formimit të yjeve në galaktikën e Rrugës së Qumështit deri te grupimet me qindra galaktika.

Megjithatë misioni i Euklid nuk ka përfunduar, pasi do të zhytet më thellë në hapësirë për të ndihmuar astronomët.

Deri në vitin 2030, teleskopi pritet të krijojë një hartë kozmike që mbulon pothuajse një të tretën e qiellit.

Ai do të jetë shumë më i gjerë se homologët e tij hapsinorë Hubble dhe James Webb, të cilët janë projektuar për të studiuar zona më të vogla në detaje më të imta.

Agjencia amerikane e hapësirës deklaroi gjithashtu se shkencëtarët do të jenë në gjendje të grafikojnë praninë e materies së errët me saktësi më të lartë se kurrë më parë.


Shtuar 24.05.2024 14:32