Biden mban fjalën në OKB, çfarë premtoi njëriu “më i fuqishëm” në botë

Presidenti i SHBA-së Joe Biden ka mbajtur fjalën e tij në Organizatën e Kombeve të Bashkuara ku ka folur për një sërë çështjesh me rëndësi.

Biden u shpreh gjatë fjalës së tij në OKB se po kërcënohet infrastruktura amerikane kundër sulmeve kibernetike.

Presidenti Amerikan shtoi se SHBA-të do të hapin një epokë të re diplomacie dhe paqeje në botë.

“Ne do të ndjekim rregulla të reja të tregtisë globale dhe rritjes ekonomike. Ne përpiqemi të rrafshojmë fushën e lojës në mënyrë që të mos vihet artificialisht në favor të ndonjë vendi në kurriz të të tjerëve.Të gjitha fuqitë kryesore të botës kanë për detyrë, sipas mendimit tim, të menaxhojnë me kujdes marrëdhëniet e tyre në mënyrë që të mos kalojmë nga konkurrenca e përgjegjshme në konflikt.Ne nuk po kërkojmë një luftë të re të ftohtë ose një botë të ndarë në blloqe rajonale,” tha ai.

Biden vuri në dukje se mënyra më efektive për të rritur sigurinë dhe zvogëluar dhunën në botë është për të përmirësuar jetën e njerëzve në të gjithë botën.

Biden tha se SHBA do të mbrojë vlerat demokratike që shkojnë në zemrën e asaj që ne jemi si komb – liri, barazi, mundësi dhe besim në të drejtat universale të të gjithë njerëzve. Ai vuri në dukje përpjekjet për të mbrojtur demokracinë, përfshirë gratë dhe të drejtat LGBTQ, në të gjithë botën.

“Demokracia mbetet mjeti më i mirë që kemi për të nxjerrë potencialin tonë të plotë njerëzor. Ne duhet të mblidhemi së bashku për të pohuar se njerëzimi i natyrshëm që na bashkon është shumë më i madh. E ardhmja do t’i takojë atyre që përqafojnë dinjitetin njerëzor, jo i shkelin”, tha ai.

Biden vuri në dukje investimet amerikane në ndryshimin e klimës, duke përfshirë ndryshimet në qëllimet e reduktimit të emetimeve të gazrave serrë dhe rrit investimet në infrastrukturën e gjelbër dhe automjetet elektrike.

Biden iu drejtua shkurtimisht heqjes së trupave nga SHBA në Afganistan, duke thënë se në vend që të vazhdojë të luftojë luftërat e së kaluarës ne po i fiksojmë sytë dhe po i kushtojmë burimet tona sfidave që mbajnë çelësat e së ardhmes sonë kolektive.

“Ne po hapim një epokë të re të diplomacisë së pamëshirshme të përdorimit të fuqisë së ndihmës sonë të zhvillimit për të investuar në mënyra të reja të listimit të njerëzve në të gjithë botën,” tha ai./albeu.com


Shtuar 21.09.2021 17:40