Analiza: Kapitulllimi politik i Edi Ramës

Nga Euroasiareview

Shqipëria ka hyrë në fazën përfundimtare të fushatës zgjedhore për zgjedhjet parlamentare, që do të zhvillohen në 25 Prill 2021. Edhe një herë zgjedhjet do të jenë një përballje midis dy rivalëve të vjetër. Konkretisht, Partia Socialiste (PS) e kryesuar  nga Kryeministri Edi Rama dhe grupi i opozitës i drejtuar nga Partia Demokratike (PD) e kryesuar nga Lulzim Basha, e cila përfshin gjithashtu Lëvizjen për Integrimin Socialist (LSI) të kryesuar nga Monika Kryemadhi .

Ndërsa pas zgjedhjeve parlamentare Shqipëria do të përballet me tranzicionin e qeverisë, por është e nevojshme të sigurohet një tranzicion paqësor dhe të arrihet një konsensus i përgjithshëm shoqëror për të ardhmen e vendit.

Instituti ndërkombëtar IFIMES beson se Partia Demokratike (PD) ashtu edhe Partia Socialiste (PS) duhet të lehtësojnë tranzicionin paqësor të qeverisë dhe se fituesi i zgjedhjeve duhet të ftojë të gjithë aktorët socialë dhe politikë të veprojnë së bashku pa hakmarrje dhe të ndërtojnë të ardhmen e Shqipërisë, duke siguruar që fushata zgjedhore dhe tensionet politike të përfundojnë pas zgjedhjeve.

Në zgjedhjet e ardhshme parlamentare, diaspora  shqiptare nuk do të jetë në gjendje të votojë siç ka bërë në të kaluarën. Për më tepër, sipas statistikave të Ministrisë Shqiptare të Shëndetësisë, vendi ka një numër mjaft të konsiderueshëm të rasteve aktive të Covid-19 dhe ata gjithashtu nuk do të jenë në gjendje të votojnë në zgjedhje.

Analistët besojnë se është e nevojshme që të sigurohet që të gjithë shtetasit e Republikës së Shqipërisë të mund të ushtrojnë të drejtën e tyre për të votuar, raporton abcnews.al

Shqipëria nuk mund të mbajë më barrën e rëndë të varfërisë, privatësisë dhe padrejtësisë. Aleanca për Ndryshim, e udhëhequr nga Partia Demokratike është një koalicion i përgjithshëm kundër regjimit brutal të Partisë Socialiste të Edi Ramës. Shqiptarët janë “zhveshur’ nga e ardhmja e tyre. Kjo është e dukshme në çdo hap, përfshirë prindërit që nuk e dinë se çfarë e ardhme i pret fëmijët e tyre, numrin e madh të shqiptarëve që kërkojnë punë dhe një të ardhme më të sigurt.

Sundimi autokratik dhe arrogant i Kryeministrit Rama, në ndërthurje me nivelin e lartë të krimit dhe korrupsionit e ka çuar Shqipërinë në humbje dhe larg rrugës së integrimit në BE.

Analistët gjithashtu besojnë se e ardhmja e Shqipërisë dhe e shqiptarëve do të jenë zgjedhjet e ardhshme. Do të jetë një vendim që do të ndikojë te rinia, punësimi, mirëqenia e familjeve shqiptare, si dhe fermerët shqiptarë, subvencionet, ulja e çmimeve të naftës dhe energjisë, etj.

Është gjithashtu veçanërisht e rëndësishme të ndalohet largimi masiv i të rinjve dhe familjeve.

Këto zgjedhje nuk kanë të bëjnë me partitë politike, por me shqiptarët, të cilët kanë dy mundësi. Ata mund të zgjedhin midis katër viteve të tjera të pasuksesshme dhe ndryshimeve në Shqipëri.

Biografia politike dhe morale e Ramës është një barrë për Shqipërinë. Partia Socialiste nuk ka arritur të modernizohet, por ka mbetur një parti autokratike dhe komuniste.

Prandaj, nuk është për t’u habitur që Rama ka vendosur një regjim i cili është një kombinim i regjimeve të Enver Hoxhës dhe Sllobodan Millosheviq.

Partia Demokratike është përballur edhe një herë me një përgjegjësi historike, ashtu si ishte në 1991, kur rrëzoi regjimin e Enver Hoxhës. Qytetarët e Shqipërisë demonstruan pjekuri dhe përgjegjësi politike në protestat e shumta paqësore dhe dinjitoze që u organizuan në të gjithë Shqipërinë.

Në të njëjtën kohë, Edi Rama është i përfshirë përfshirë në aktivitete të shumta inkriminuese. Analistët paralajmërojnë për përfshirjen e Ramës në marrëveshje tregtare për territoret etnike shqiptare, e cila do të shkaktonte paqëndrueshmëri të reja, që mund të çojnë deri te zhvillimin e  konflikteve të reja dhe vuajtjeve masive.

Një pyetje logjike, a bën tregti Edi Rama me territoret etnike shqiptare?

Edi Rama flet për bashkimin e Kosovës me Shqipërinë, ndërsa në fakt ai e ka përçarë Shqipërinë si askush para tij.

Perceptimi i publikut shqiptar është se Edi Rama i ka  “dhënë”  një pjesë të detit shqiptar Greqisë dhe tani do të donte të merrte pjesë në shkëmbimin e territoreve dhe të shkaktonte kaos në rajon për qëllimin  e vetëm: qëndrimin në pushtet.

Shqiptarët kanë nevojë për “besën shqiptare”

Republika e Shqipërisë aktualisht është në situatën më të vështirë që nga rënia e regjimit të Enver Hoxhës në 1991. Shteti është i polarizuar politikisht, institucionet shtetërore nuk janë efektive dhe po zhvillohet një luftë civile e ” heshtur “, e cila është një shqetësim sepse në historinë e fundit Shqipëria tashmë ishte përballur me një kërcënim të ngjashëm.

Si mund të kapërcehet situata aktuale? Humbja e regjimit të Edi Ramës dhe Partisë Socialiste në zgjedhjet e ardhshme nuk do të jetë e mjaftueshme për të siguruar një të ardhme dhe perspektivë më të mirë të shtetit të Shqipërisë dhe qytetarëve të tij.

Sipas analistëve, në situatën aktuale, premtimi i dhënë ( besa shqiptare ), e rrënjosur në shoqërinë tradicionale shqiptare mund të përdoret në një formë të modifikuar për zgjidhjen e situatës ekzistuese, e cila përbën një kërcënim të menjëhershëm për popullin shqiptar dhe shtetin, raporton abcnews.al

Në përgjithësi, gjatë gjithë historisë shprehja “besa e shqiptarit ” u përdor kryesisht në kontekstin e gjakmarrjes. Sidoqoftë, në rrethanat e sotme shprehja “besa e shqiptarit” mund të përdoret për të arritur një konsensus të përgjithshëm shoqëror, një premtim në lidhje me të ardhmen e Shqipërisë dhe shqiptarëve, si dhe për të lënë mënjanë dallimet, dhe antagonizmat.

Në këtë kontekst, ” besa e shqiptarit ” do të përdoret si një instrument jo për gjakmarrje por për pajtimin kombëtar duke siguruar një të ardhme dhe progres më të mirë.

Prandaj, ” besa e shqiptarit ” mund të përdoret gjithashtu si një instrument i paqes, jo si një instrument i hakmarrjes. Popujt e tjerë nuk kanë “ besën”  sepse është pjesë e identitetit shqiptar, jetës dhe perceptimit të tyre.

Analistët besojnë se në zgjedhjet e ardhshme regjimi i Edi Ramës do të jetë pjesë e historisë.  Zgjedhjet duhet të jenë transparente dhe të drejta, pa blerje të votave të siguruara përmes parave të pista nga biznesi i drogës./abcnews.al

Shtuar 23.04.2021 01:04