A na shëndoshin frutat e thata?

Frutat e thata janë një meze e lehtë ushqyese që po fitojnë gjithnjë e më shumë terren për shkak të ritmit të shpejtë të jetës. Por, sa të shëndetshme janë dhe a na na shëndoshin frutat e thata? Zbulojeni duke lexuar më poshtë artikullin e albeu.com.

Frutat e thata janë fruta të cilave u është hequr pothuajse i gjithë uji me anë të metodave të tharjes. Gjatë këtij procesi fruti zvogëlohet, duke ruajtur dendësinë e energjisë. Rrushi i thatë është një nga frutat më të zakonshëm të thatë, i ndjekur nga kumbullat dhe kajsitë. Ka disa lloje që përmbajnë sheqer dhe këto janë zakonisht mango, ananas, banane.

Nëse llogaritni pjesën që do të konsumoni, atëherë do të merrni të njëjtën sasi kalorish sikur të hani fruta të freskëta. Gjëja e rëndësishme për të ditur është se duhet të llogaritni sasinë që hani, sepse ato të thara janë në formë të përqendruar.

Por, çfarë ndodh me lëndët ushqyese? E vërteta është se frutat e thata përmbajnë deri në 3.5 herë më shumë fibra, vitamina dhe minerale sesa të freskëtat. Sidoqoftë, ka disa përjashtime. Për shembull, përmbajtja e vitaminës C zvogëlohet ndjeshëm kur frutat thahen. Por në përgjithësi, frutat e thata janë një burim i mirë i antioksidantëve dhe ushqyesve.

Disa studime kanë treguar se njerëzit që hanë fruta të thata kanë tendencë të peshojnë më pak dhe të marrin më shumë lëndë ushqyese sesa njerëzit që nuk i hanë.

Ajo që është e rëndësishme të zgjidhni frutat e thata pa veshje sheqeri, sepse ato mund të rrisin peshën tuaj dhe të kenë një efekt negativ në shëndet./albeu.com


Shtuar 30.06.2021 22:41