A janë të dëmshme cigaret elektronike? Zbulojeni tani

Cigaret elektronike janë tashmë kudo pasi shumë njerëz i përdorin. Ka shumë histori të frikshme rreth këtyre cigareve, por a janë ato në të vërtetë të dëmshme?

Cigaret elektronike janë pajisje me bateri që imitojnë veprimin e pirjes së duhanit, duke ofruar nikotinë (në shumicën e rasteve), por pa efektin toksik të tymit të duhanit.

Popullariteti i tyre është rritur, dhe ajo që ju duhet të dini është se cigarette elektronike janë të dëmshme.

Një studim i vitit 2016 i botuar në Environmental Science & Technology identifikoi emetimet e dëmshme në avull, duke përfshirë kancerogjenët dhe irrituesit e mundshëm.

Cigaret elektronike mund të jenë më pak të dëmshme sesa ato tradicionalet, por nuk do të thotë se ato janë plotësisht të sigurta.

Ato  përmbajnë shumë kimikate të dëmshme që mund të shkatojnë sëmundje që lidhen me pirjen e duhanit, siç janë mushkëritë apo shëndeti i zemrës.

Përveç nikotinës, cigaret elektronike mund të përmbajnë përbërës të dëmshëm dhe potencialisht të dëmshëm, duke përfshirë:

-grimca ultrafine që mund të thithen thellë në mushkëri

-aromatizues të tillë si diacetyl, një kimikat i lidhur me sëmundje serioze të mushkërive

-komponimeve organike të paqëndrueshme

-metale të rënda, të tilla si nikeli, kallaji dhe plumbi

Siç mund ta shihni, ato zakonisht përmbajnë nikotinë si dhe kimikate të tjera që dihet se dëmtojnë shëndetin./albeu.com

 

 

Shtuar 9.09.2021 15:36