45 vite burg për 3 shqiptarët e përfshirë në trafik kokaine në Angli

Gjashtë shpërndarës droge që shisnin kokainë në të gjithë Jug-Perëndimin e Britanisë janë dënuar me 45 vjet burg.

Sipas mediave britanike, burrat, tre prej të cilëve janë shqiptar, morën dënime në total më shumë se 45 vjet sot për pjesmarrje në trafikun e kokainës.

Çështja në Gjykatën e Bristol Crown pasoi një hetim nga oficerët e Njësisë së Krimit të Rëndë dhe të Organizuar në Gloucester duke kryer punën e mbikëqyrjes për të mbledhur prova kundër shkelësve të ligjit. Hetimi, përqendruar në Gloucester, London, Hampshire, Devon dhe West Midlands, çoi në rikuperimin e 3 kilogramëve kokainë dhe më shumë se 150,000 në para.

Dy vëllezër, Luciano Giaquinto, 53 vjeç, nga Barton Street, Gloucester dhe Andrew Giaquinto, 58 vjeç, nga Overbury Road, Gloucester, po përdornin një rrjet kriminal shqiptar me qendër në Londër për të blerë drogën.

Më 22 Prill 2020, oficerët e mbikëqyrjes dëshmuan se Luciano la adresën e tij në zonën Barton Street të Gloucester dhe u takua me një automjet që kishte udhëtuar nga Londra atë mëngjes. Drejtuesi i automjetit ishte Anesti Koreta, një ndërlidhës që punonte me rrjetin kriminal.

Detektivët më vonë zbuluan se Luciano kishte organizuar takimin përmes anëtarëve të tjerë të grupit shqiptar të krimit.

Gjatë këtij takimi, Luciano mblodhi 1 kg kokainë, të cilën më vonë e hodhi në shtëpinë e vëllait të tij para se të shihej duke u larguar me një qese plastike që mbante 38,000.

Një urdhër u ekzekutua në shtëpinë e Andrew Giaquinto dhe oficerët arrestuan dy vëllezërit. Pjesa më e madhe e kokainës ishte shpërndarë përreth adresës ndërsa vëllezërit ishin përpjekur me dëshpërim të hidhnin drogën në tualet.

Koreta, i moshës 42 vjeç, dhe nga Upton Road, Edmonton, u ndalua ndërsa udhëtonte përsëri drejt Londrës dhe i gjetën mbi 38,000. Të tre u akuzuan për komplot për të furnizuar me kokainë dhe u deklaruan fajtorë.

Hetimi identifikoi se Dhimitri Gjini, vjeç 41, nga Sandringham Road, Golders Green, e kishte dërguar Anesti Koreta të takohej me Luciano. Më 8 maj, oficerët e mbikëqyrjes ndoqën Gjinin në Tredworth dhe panë se si Uzair Kadodia u takua me të. Kadodia mbante një çantë që më vonë u gjet se përmbante më shumë se 60,000 £.

Kadodia qëndroi për pak kohë në automjetin e Gjinit dhe më pas u largua me një çantë tjetër. Kadodia u ndalua ndërsa ishte gati të kthehej në shtëpi dhe oficeri gjeti 2 kg kokainë në çantë. Gjini u ndalua ndërsa ai u përpoq të largohej nga qarku, oficerët gjetën 60,000 të mbushura në shfryn e ajrit të automjetit të tij. Ai u deklarua fajtor për komplot për të furnizuar kokainë dhe pastrim parash.

Detektivët identifikuan se Gjini dhe Koreta kishin punuar së bashku për disa kohë, me Koretën që u dërgua në Exeter, Gloucester dhe Aldershot për të shpërndarë kokainë. Në total, 6 kg kokainë ishin furnizuar gjatë pesë datave, me një vlerë rruge prej 600,000.

Hetimet e mëtejshme identifikuan se Dashnor Pali ishte çelësi për furnizimin me kokainë të vëllezërve Giaquinto si dhe të Kadodia. Hetimet zbuluan se ai ishte deportuar pasi ishte dënuar në 2018 me pesë vjet burgim për furnizim me kokainë. Pali ishte kthyer në MB para skadimit të dënimit të tij dhe po përdorte një emër të rremë për të fshehur identitetin e tij.

Zyrtarët e mbikëqyrjes u përdorën për të identifikuar dy lokacione kryesore në Stoke në Trent dhe Birmingham. Më 7 korrik 2020, oficerët arrestuan Pali për pjesën e tij në komplotin për të furnizuar kokainë. Hetimi tregoi se Luciano dhe Pali kishin qenë miq për disa muaj para furnizimit të kokainës në Prill 2020.

Pali, 34 vjeç dhe nga Highfield Road, Tipton, Birmingham më vonë u deklaruan fajtorë për komplot për të furnizuar kokainë. Gjini u dënua me 10 vjet e gjashtë muaj burg në Gjykatën e Kurorës në Bristol. Pali u dënua me shtatë vjet e katër muaj.

Luciano Giaquinto u burgos për shtatë vjet e shtatë muaj, ndërsa vëllait të tij Andrew iu dha shtatë vjet e gjashtë muaj. Kadodia mori një dënim me burgim prej gjashtë vjet e 10 muaj. Koreta u burgos për pesë vjet e 11 muaj.

Inspektori Matt Phillips, nga Njësia e Krimit të Rëndë dhe të Organizuar, tha: “Ne gjithmonë do të kërkojmë të identifikojmë dhe ndjekim penalisht ata njerëz që thuhet se po shkaktojnë dëmin më të madh në komunitetet tona.

“Ne jemi jashtëzakonisht të kënaqur me rezultatin e gjykatës, por puna jonë nuk do të ndalet këtu. Angazhimi ynë për komunitetet tona do të thotë se ne do të bëjmë më të mirën për të sjellë shkelësit më të rëndë para drejtësisë. ”

 


Shtuar 30.04.2021 21:14