OBSH: Si po falsifikohen ilaçet e diabetit, më shumë Ozempic që përdoret nga vipat për t’u dobësuar!

Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH) ka lëshuar një paralajmërim për shitje të produkteve të falsifikuara semaglutide, klasë e barnave që përdoren për trajtimin e diabetit të tipit 2 dhe që merren në shumë raste pa indikacione për ata që janë obezë.

Alarmi ka të bëjë me tri grupe të falsifikuara të produktit semaglutide (veçanërisht Ozempic), të cilat u zbuluan në Brazil në tetor 2023, në Mbretërinë e Bashkuar në tetor 2023 dhe në Shtetet e Bashkuara të Amerikës në dhjetor 2023. Sistemi Global i Mbikëqyrjes dhe Monitorimit (GSMS ) i OBSH-së vëren raporte të shtuara të produkteve të falsifikuara semaglutide në të gjitha vendet që nga viti 2022. Ky është njoftimi i parë zyrtar i lëshuar nga OBSH-ja.

“OBSH këshillon profesionistët shëndetësorë, rregullatorët dhe publikun që të jenë të vetëdijshëm për këto grupe të falsifikuara barnash.,” tha Dr Yukiko Nakatani, zëvendësdrejtore e OBSH-së për Medikamentet Esenciale dhe Produktet Shëndetësore. “U bëjmë thirrje të interesuarve që të ndalojnë çdo përdorim të ilaçeve të dyshuara dhe të informojnë autoritetet përkatëse.”

Semaglutides u përshkruhet njerëzve me diabet të tipit 2 për të ulur nivelet e sheqerit në gjak. Semaglutidet zvogëlojnë rrezikun e problemeve kardiovaskulare. Shumica e produkteve semaglutide duhet të injektohen nën lëkurë gjatë javës, por ato janë gjithashtu të disponueshme si tableta që merren çdo ditë nga goja. Këto barna ulin oreksin, përveç uljes së nivelit të sheqerit në gjak dhe për këtë arsye po përshkruhen gjithnjë e më shumë për humbje peshe në disa vende, informon dritare.net

OBSH-ja ka vërejtur rritje të kërkesës për këto barna, si dhe raportime për falsifikim. Këto produkte të falsifikuara mund të kenë efekte të dëmshme në shëndetin e njerëzve. Siç vë në dukje OBSH-ja, ilaçet e falsifikuara mund të çojnë në komplikime shëndetësore që vijnë nga nivelet e parregulluara të glukozës në gjak. Në raste të tjera, një përbërës aktiv i padeklaruar mund të përmbahet në pajisjen e infuzionit, p.sh. insulinë, duke çuar në një sërë rreziqesh ose komplikimesh të paparashikueshme për shëndetin.

Semaglutidet nuk janë pjesë e terapive të rekomanduara nga OBSH-ja për menaxhimin e diabetit për shkak të kostos së tyre të lartë aktuale.


Shtuar 20.06.2024 19:54

Tags: ,