Si ta kuptoni nga shtëpia nëse jeni anemikë

Anemia është një sëmundje që ka 400 tipe të anemisë. Simptomat e kësaj sëmundje janë të ngjashme por trajtimi i kësaj sëmundje varion nga tipi i anemisë që ka secili person.

Identifikimi i simptomave të anemisë

Ekzaminoje nivelin e lodhjes – Është simptoma më e zakonshme në të gjitha format e anemisë, përveç nëse ke fjetur pak gjatë natës, duhet të i përgjigjesh këtyre pyetjeve:

Nëse ndjehesh i lodhur kur zgjohesh në mëngjes, si dhe gjatë ditës ?

Nëse ke problem të përqendrohesh në detyrat e punës ose në shkollë?

Ndjen se ke mungesë të energjisë për të i kryer punët e shtëpisë ose ndjehesh plotësisht i lodhur kur i kryen këto punë ?

Kuptoje nëse lodhja jote është për shkak të anemisë- Lodhja mundet të jetë e ndërlidhur me shumë arsye tjera, por kur ndiheni i dobët është diçka qe i duhet dhënë rendësi të veçantë.

Nëse ulesh për shkak se e ndjen vetën shumë të dobët dhe nuk mund të qëndrosh në këmb atëherë duhet të bësh një test të anemisë.

Drejtoju mjekut menjëherë nëse i sheh se simptomat janë edhe më të vërejtshme . Nëse nuk trajtohet me kohë anemia mund të qoj në sëmundje shumë të rënda.

Është shumë e rëndësishme që të shkohet te mjeku me kohë, nëse vëren se i ke këto simptoma:

Këmbë të ftohta

Lëkurë të zbehur

Ritmi i shpejtë i zemrës

Probleme me frymarrje

Dhimbje në gjoks

Tregoj për historinë shëndetësore mjekut që po të trajton. Pasi që anemia manifestohet sikur sëmundjet e tjera, mjeku yt mund të bëjë shumë pyetje para se të vendos një trajtim adekuat që do të mund të ndihmojë. Foli për simptomat që ndjen si dhe jepi informacion për dietën tënde, stilin e jetës që qon, si dhe historinë familjare shëndetsore .


Shtuar 3.05.2020 20:13