Eriksen: Problemet gjenetike mund të vrasin me pabesi

Një zemër e shëndetshme, e stërvitur në sport konkurrues, i nënshtrohet testeve më të rënda të njohura deri më tani për të konfirmuar përshtatshmërinë e saj “pa të meta ose dyshime”.

Kontrolluar në mënyrë periodike në Hollandë, Angli, Danimarkë dhe, së fundmi, në Itali.

Të gjitha vendet ku fanella e kontrolleve të shëndetit të lojtarëve është shumë e ngurtë dhe e ngushtë.

Por shkaku i sëmundjes së mesfushorit 29-vjeçar të kombëtares daneze dhe Inter Christian Eriksen , gjatë ndeshjes Danimarkë-Finlandë në kampionatet evropiane të futbollit, mbetet një mister:

” Ne ende nuk e dimë se çfarë ka ndodhur, ” thotë Morten Boesen , shefi i stafit mjekësor ekipi kombëtar danez, i cili megjithatë i siguron të gjithë: “Christian është në humor të mirë dhe të gjitha testet duken mirë për momentin. Ai është i vëmendshëm dhe përgjigjet në një mënyrë të qartë dhe relevante. Zemra i rreh përsëri ».

Por çfarë ndodhi në minutën e 43-të të ndeshjes?

Pse një zemër e fortë dhe e re papritmas vendosi të ndalet?

Duke parë rrethanat, e Eriksen të bësh të mendosh për gjenetikën .

Në zemrën e Eriksen kishte një qark të shkurtër në “kontrollet elektrike” të ritmit .

Një aritmi ventrikulare që çon në fibrilacion (dridhja e kontrolleve boshe) dhe bllokimi i zemrës.

Sëmundja kryesore e mundshme: anomalia gjenetike që çon në kardiomiopatinë aritmogjene, shkaku i vdekjes së papritur në atletë dhe më gjerë.

Në Itali, në Padova, studiuesit më të mëdhenjë ndërkombëtar të vdekjeve të papritura në atletë dhe gjithashtu laboratorin e gjenetikës që ka studiuar fenomenin për vite me radhë deri në një molekulë të aftë për të korrigjuar anomalinë gjenetike që funksionon in vitro (…)  Alessandra Rampazzo , biolog dhe gjenetist në Universitetin e Padovës, ka punuar për këtë lloj patologjie kardiovaskulare për rreth tridhjetë vjet:

« Sigurisht që ekziston një patologji themelore. Dhe fatkeqësisht këto patologji mund t’i shpëtojnë edhe kontrolleve më të rrepta siç janë ato të mjekëve të sportit  dhe ato shkaktojnë më shumë se një të katërtën e arresteve kardiake. Po mendoj, në fakt, për kardiomiopatinë aritmogjene të barkushës së djathtë. Ka akoma shumë për të punuar në kardiomiopatinë aritmogjene të barkushës së djathtë: nuk ka simptoma parashikuese, shkaktari mund të jetë stresi psiko-fizik ose emocional, baza është gjenetike. Megjithëse mund të ketë shenja të mëparshme, ato ndoshta janë aq të lehta sa ti kuptosh’ shpjegon Rampazzo – deri në simptomën e parë që është ndalimi i zemrës . Dhe kjo ndodh dhe te atletët e nivelit të lartë, jo vetëm në futboll ».

Shtuar 14.06.2021 10:19