CEO i Smart Africa po mendon të krijojë “Wakanda” në mënyrë virtuale

Pandemi ka nxitur ekonominë dixhitale në mbarë botën dhe Afrika nuk bën përjashtim.

Megjithatë, qasja e kufizuar në internet mbetet një pengesë kryesore në transformimin dixhital të Afrikës, siç bëjnë politikat jokonsistente në të gjithë kontinentin në fusha të tilla si sistemet e pagesave dhe roaming-u i të dhënave.

Në kërkim të zgjidhjes së kësaj është Smart Africa, një partneritet midis 32 vendeve afrikane dhe grupeve duke përfshirë Bankën Botërore dhe Bashkimin Afrikan. E ngarkuar me zhvillimin e infrastrukturës dixhitale të kontinentit, organizata kohët e fundit nënshkroi një marrëveshje me Intel (INTC) për të zhvilluar aftësitë dixhitale të shteteve anëtare dhe të kuptuarit e teknologjive në zhvillim, të tilla si kompjuteri në renë kompjuterike.

Eleni Giokos foli me Lacina Koné, drejtoreshë e përgjithshme e sekretariatit të Smart Africa, për të ardhmen dixhitale të kontinentit. Intervista e mëposhtme është redaktuar për qartësi dhe gjatësi.

Dua të flas për ambicien e Smart Africa për të krijuar një Afrikë të lidhur në mënyrë dixhitale deri në vitin 2030. Si po planifikoni ta arrini këtë qëllim?

Koné: Këtë mund ta arrijmë duke u organizuar. Çdo vend që bashkohet ka një projekt kryesor – Ruanda është një qytet i zgjuar, Afrika e Jugut është inteligjencë artificiale dhe blockchain, Burkina Faso është ndërtimi i kapaciteteve, Bregu i Fildishtë është siguria kibernetike. Ne i ndihmojmë ata, e çojmë atë nga një koncept në një plan për pilot, më pas e zgjerojmë atë. Kur arrijmë në fazën e rritjes, ne ndajmë praktikën më të mirë me anëtarët e tjerë. Ne po mësojmë nga njëri-tjetri dhe po rritemi së bashku. Dhe roli qendror që po luan Smart Africa është me të vërtetë koordinimi dhe organizimi ynë i ligjeve, sepse ajo që është shumë e rëndësishme është ndërtimi i një mjedisi rregullator në Afrikë për teknologjinë në zhvillim për investitorët.

Ne kemi parë lëvizje të pabesueshme në hapësirën e teknologjisë financiare – Afrika dominon përdorimin e transfertave të parave celulare – por a kemi parë ndonjë gjë të re që është përçarëse, që po transformon jetën në mënyrë dramatike?

Koné: E kemi parë, por ndoshta jo mjaftueshëm. Sot, Afrika ka rreth shtatë njëbrirësh të teknologjisë [startupe në pronësi private me vlerë mbi 1 miliard dollarë]. Kur flasim për hapa të mëdhenj, kjo ka të bëjë me sipërmarrjen e bazuar në inovacion. Ne kemi nevojë për një ekonomi dixhitale që është e qëndrueshme dhe që kërkon një mjedis rregullator adaptiv. Unë vazhdoj të them se infrastruktura është një mjedis rregullator. Qeverisja dixhitale është një çështje rregullatore.

Unë dua të flas për disa nga startup-et më të mahnitshme të teknologjisë që janë blerë nga Silicon Valley, si për shembull marrja e Paystack e Nigerisë nga Stripe për mbi 200 milionë dollarë. A duam që kjo të ndodhë? Apo duam t’i mbajmë ato thjesht afrikane?

Koné: Edhe nëse ato kompani blihen nga kompanitë e Silicon Valley, ato mbeten ende kompani afrikane që po bëjnë shkëlqyeshëm në SHBA dhe më gjerë në botë. Unë mendoj se kjo është në fakt një mënyrë shumë e mirë për t’i parë gjërat. Imagjinoni brezin tonë të ri, programuesit dhe koduesit e rinj, duke parë miqtë e tyre që zhvillojnë kompani duke u blerë për një miliard dollarë. Ai në fakt i inkurajon ata dhe një mënyrë që qeveria po i ndihmon ata të organizohen realisht është përmes asaj që ne e quajmë Aktet e Fillimit: legjislacioni mbështetës i krijuar për të stimuluar sipërmarrjen. Kjo është një mundësi që ata të krijojnë një kompani dhe ta shesin atë.

Interneti i shpejtë i lirë nuk është ende një realitet për shumë njerëz. Si ta kapërcejmë hendekun?

Koné: E vërtetë — sot lidhja është në 39.8%. Operatorët e rrjetit celular janë atje, por njerëzit nuk po e përdorin atë për shkak të përballueshmërisë, sigurisë kibernetike, aksesit në pajisje dhe përmbajtje. Pra, pasi të jemi në gjendje të punojmë për to, mendoj se nga tani deri në vitin 2025 ne mund ta shohim këtë rritje nga 39% në 51%. Pra, ne jemi shumë optimistë. Besoj se po bëjmë shumë mirë me ritmin tonë.

Pra, le të themi se e keni arritur qëllimin tuaj për të krijuar një treg të vetëm dixhital në mbarë kontinentin – përshkruani se si do të dukej.

Koné: Për të menduar se ku jemi tani, thjesht mendoni për Dubain 20 vjet më parë. Kështu mund të jetë Afrika deri në vitin 2030. Kjo është vetëm nëntë vjet nga tani. Do të thotë që ju mund të bëni fjalë për fjalë gjithçka nga divani juaj, madje as të lëvizni, duke paguar gjithçka me para celulare për shërbime publike ose private. Infrastruktura do të jetë e bollshme, ndaj është shumë e mundur.

Mendoj se mund të them se është “Wakanda” dixhitale [një vend imagjinar afrikan që është shtëpia e superheroit të Marvelit Black Panther] — në fakt më mirë. Dhe sigurisht afër 60% e popullsisë së Afrikës jeton në zonat rurale. Edhe kjo është diçka që po merret në konsideratë. Kjo është arsyeja pse Smart Africa ka një strategji broadband 2025 për të lidhur ato zona rurale./h.ll/albeu.com


Shtuar 26.11.2021 18:32