Ekspertët japin përgjigjen përfundimtare: Ilaçet duhet të pihen me apo pa ujë?

A gëlltisni ndonjëherë pilula pa ujë? Nëse po, nuk jeni vetëm.

Shumë njerëz kanë konsumuar një aspirinë ose ibuprofen pa mbushur një gotë ujë së pari ndonjëherë. Pavarësisht nëse nuk keni pasur qasje në ujë në atë kohë ose thjesht po ndiheshit shumë dembel për ta marrë atë, të gjithë kanë qenë në një situatë të ngjashme.

Por nëse e keni zakon të gëlltisni il’ace pa ujë, zakoni mund të jetë i dëmshëm për shëndetin tuaj.

A duhet të gëlltisni ilaçe pa ujë?

Mënyra ideale për të pirë ilaçet është ta shoqëroni atë me një gotë plot me ujë. Një gllënjkë ujë nuk është e mjaftueshme për një kokërr.

Dhe nëse nuk pini mjaftueshem ujë , ose fare ujë, me ilaçe tuaja, mund të shkaktojë disa acarime serioze të fytit.

Medikamente të caktuara të marra nga goja mund të shkaktojnë edhe dëmtime të indeve nëse ato qëndrojnë në kontakt me rreshtimin e ezofagut për shumë kohë.

Ky dëm është i njohur si ezofagit, i cili është një inflamacion që mund të shkaktojë gëlltitje të dhimbshme dhe të vështirë, si dhe dhimbje gjo ksi. Nëse nuk trajtohet, ezofagiti mund të çojë në kompl ikime të tilla si mbresë ose ngushtim të ezofagut.

A mund të bllokohet një pilulë në fyt?

Në rast se po pyesni, është gjithashtu e mundur që të mbesni me një pilulë të mbërthyer në fyt duke mos pirë mjaftueshëm ujë.

Kjo zakonisht nuk është një urgjencë mjekësore, por gjithsesi mund të çojë në kollitje të ke qe dhe aca. rim të bezd isshëm, asnjëri prej tyre nuk është i këndshëm.

Plus, është e vetëkuptueshme që nuk ia vlen kurrë të rrezikosh edhe nëse shanset që kjo të ndodhë janë të vogla.