Alarmon studimi i ri: Mos e lejoni qenin t’ju lëpijë, mund të merrni një bakter vdekjeprurës

Një studim i ri po u kërkon pronarëve të qenve që të mos i lejojnë qentë e tyre t’i lëpijnë dhe madje të lajnë duart pasi i përkëdhelin, pasi prekja e tyre mund të jetë një burim i superbaktereve rezistente ndaj antibiotikëve. Një ekip i përbashkët studiuesish nga Kolegji Mbretëror i Veterinarisë në Mbretërinë e Bashkuar dhe Universiteti i Lisbonës u përqendruan në një lloj E.coli të gjetur në mostrat e fekaleve të njerëzve dhe kafshëve nga 41 shtëpi në Portugali dhe 45 në Britaninë e Madhe.

Afro 14% e qenve (14 nga 85) zbuluan superbakterin. Rezultatet sugjeruan gjithashtu se ne dykëmbëshët nuk jemi shumë më të pastër, me rreth 13% të mostrave njerëzore (15 nga 114) që tregojnë E.coli të fuqishëm, kështu që lëpirjet duhen shmangur.

Bakteret e dëmshme kanë evoluar për t’i bërë ballë barnave tona më të fuqishme dhe janë parashikuar si një nga kërcënimet më të mëdha globale për shëndetin publik të kohës sonë. Shkencëtarët kanë identifikuar tashmë shtame rezistente ndaj ilaçeve të disa insekteve të njohura, duke përfshirë salmonelën, tuberkulozin, streptokokun, stafilokokun dhe të ashtuquajturën gonorre “super”. Këto i shtohen më shumë se 2.8 milionë infeksioneve rezistente ndaj ilaçeve, 35,000 prej tyre fatale.

“Edhe para COVID, rezistenca ndaj antibiotikëve ishte një nga kërcënimet më të mëdha për shëndetin publik”, – tha autorja kryesore e studimit, Dr. Juliana Menezes. “Kjo mund t’i bëjë të patrajtueshme probleme e si pneumonia, sepsa, infeskione të traktit urinar dhe infeksionet e plagëve”.

Studiuesit nuk mund të jenë të sigurt se cili: njeriu apo kafsha është fajtori për përhapjen, kështu që ata po u kërkojnë pronarëve të kafshëve shtëpiake që të jenë vigjilentë me katërputroshët e tyre dhe të përmbahen nga puthjet e lagura apo “të hanë nga pjata e pronarit”, tha Menezes.

Megjithatë, Menezes vuri në dukje se E.coli gjendet në zorrë dhe, kështu, në feçe. Si e tillë, ajo theksoi se “praktikat e mira të higjienës nga ana e pronarëve do të ndihmonin në reduktimin e përhapjes, si larja e duarve pas grumbullimit të mbeturinave të qenve, apo edhe pas përkëdheljes së tyre”.