Zbuloni se çfarë e rrit mundësinë për të pësuar një goditje në tru dhe si të shëroheni

Një nga kushtet më të zakonshme shëndetësore që prek miliona çdo vit është goditja në tru. A e dini se goditja në tru renditet e dyta në listën e shkaqeve kryesore të vdekjeve në mbarë botën? Një goditje në tru ndodh kur rrjedhja adekuate e gjakut nuk arrin në trurin e njeriut. Për shkak të kësaj, indet në tru nuk marrin oksigjen të mjaftueshëm dhe fillojnë të vdesin. Një goditje në tru konsiderohet një urgjencë mjekësore. Diagnoza dhe trajtimi në kohë janë thelbësorë për të minimizuar dëmtimin e trurit dhe për të parandaluar çdo ndërlikim të lidhur.

Simptomat që duhet të keni kujdes

Simptomat e zakonshme që tregojnë mundësinë e shfaqjes së një goditje në tru përfshijnë:

Çështjet e të folurit dhe të kuptuarit

Paraliza e gjymtyrëve

Ulje e shikimit në njërin ose të dy sytë

Dhimbje koke

Probleme me ecjen

Çështjet e stilit të jetesës që mund të shkaktojnë një goditje në tru

Një mënyrë jetese e ulur ka të bëjë shumë me sëmundjet e zemrës si goditja në tru, disa nga çështjet e zakonshme përfshijnë:

Obeziteti

Pasiviteti fizik

Përdorimi i substancave të paligjshme

Pirja e duhanit

Disa çështje mjekësore që mund të shkaktojnë goditje në tru:

Presioni i lartë i gjakut

Kolesterol i larte

Diabeti

Apnea obstruktive e gjumit

Histori familjare e goditjes në tru, arrest kardiak ose sulm ishemik kalimtar

Komplikimet e një goditje në tru

Një goditje mund të çojë në paaftësi të caktuara të cilat mund të jenë të përkohshme ose të përhershme në natyrë. Natyra e paaftësisë përcaktohet nga kohëzgjatja e mungesës së gjakut në tru dhe zona e trurit që është prekur.

Komplikimet mund të përfshijnë:

Paralizë ose humbje e lëvizjes së muskujve

Vështirësi në të folur ose gëlltitje

Humbja e kujtesës ose vështirësitë e të menduarit

Problemet emocionale

Dhimbje

Ndryshimet e sjelljes dhe zvogëlimi i aftësisë për t’u kujdesur për veten

Kujdesi pas goditjes në tru

Lëvizshmëria e pacientit

Lëvizshmëria përbën një pjesë të rëndësishme të kujdesit pas goditjes në tru. Çdo pacient kërkon një qasje të përshtatur drejt ndërtimit të lëvizshmërisë. E njëjta gjë realizohet me ndihmën e përcaktimit real të qëllimit

Parandalimi i përsëritjeve

Një përsëritje e goditjes në tru është e zakonshme në mesin e pacientëve. Parandalimi i përsëritjes së një goditje në tru formon një aspekt kryesor të kujdesit pas goditjes në tru.

Parandalimi i sëmundjeve të shoqëruara me goditje në tru

Pacientët me goditje në tru mund të zhvillojnë sëmundje të tjera të caktuara pas shfaqjes së një goditje në tru. Disa sëmundje të lidhura zakonisht janë depresioni, rënia njohëse, etj. Për ta parandaluar është e rëndësishme që të bëhet monitorimi rutinë në kohë i pacientit dhe çdo devijim të raportohet dhe trajtohet në kohën e duhur.

Menaxhimi i dhimbjeve

Pacientët pas goditjes në tru gjithashtu mund të raportojnë dhimbje pas disa javësh. Dhimbja mund të klasifikohet në disa lloje të ndryshme:

Dhimbje muskuloskeletale

Spasticiteti shkaktoi dhimbje

Dhimbje qendrore

Parandaloni zhvillimin e plagëve të shtratit

Pas një goditje në tru, një pacient mund të jetë në shtrat për një periudhë të gjatë kohore. Gjatë kësaj periudhe kohore, një nga çështjet më të zakonshme të shoqëruara me të cilat një pacient mund të përballet është zhvillimi i plagëve të shtratit ose ulcerave të presionit. Një nga teknikat më të zakonshme dhe të dobishme është pozicionimit i pacientit rregullisht./albeu.com


Shtuar 27.09.2021 22:27