Shqiptarët “dynden” në burgjet britanike, vetëm në 3 muaj 101 të arresuar, “lojtarë” të rëndësishëm në tregtinë e kanabisit

Një “epidemi” e fermave të kanabisit ka çuar në një rritje të nurmit të shqiptarëve të burgosur në Britani, ka zbuluar një hetim nga The Telegraph.

Më shumë se 100 emigrantë shqiptarë të paligjshëm janë dënuar me më shumë se 300 vjet burg në vetëm tre muaj pasi u rekrutuan nga bandat e krimit të organizuar për t’i shërbyer numrit të rritje të fermave të kanabisit.

77 nga 101 shqiptarët e burgosur midis gushtit dhe tetorit të këtij viti, u dënuan për vepra të lidhura me prodhimin e kanabisit në të gjithë Anglinë

Numri i dënimeve është katërfishi i normës normale për shqiptarët.

Shumë nga emigrantët e paligjshëm u rekrutuan nga bandat pasi një goditje e qeverisë ndaj punës së ekonomisë së zezë e bëri të vështirë gjetjen e punës për ta.

Ministrat kanë trefishuar gjobat për bosët që punësojnë emigrantë të paligjshëm deri në 60,000 £ për punëtor.

Në pesë vitet e fundit, bandat shqiptare kanë “marrë në dorë” tregun e kultivimit të kanabisit.

Numri i shqiptarëve që kaluan Kanalin në vitin 2022 me varka të vogla u rrit në 12,301 nga 800 në 2021, më shumë se një e katërta e 45,755 mbërritjeve totale.

Mes të burgosurve këtë verë ishte Nard Nidri, 34 vjeç, i cili hyri ilegalisht në Mbretërinë e Bashkuar verën e kaluar dhe jetoi në Birmingham dhe më pas u transferua në Sëansea ku punoi në një lavazh makinash përpara se të rekrutohej për një fermë kanabisi.

Gjykatësi Geraint Walters tha se fermat e kanabisit që drejtoheshin nga bandat kriminale shqiptare kishin arritur “nivele epidemike” dhe, sipas gjykimit të tij, “ishin kthyer në një industri”.

Ai sugjeroi që autoritetet duhet të shikojnë sektorin e banesave me qira, duke vënë në dukje se ndërsa të ashtuquajturit “fermerë” të kanabisit shpesh paraqiteshin në gjykatë, pronarët dhe të tjerët që merrnin para nga qiraja e pronave që përdoreshin për operacionet në rritje, rrallë e bënin këtë.

Shqiptarë të tjerë kanë punuar për bandat për të shlyer borxhet. Artenis Shehu, 20 vjeç, u burgos për një vit pasi punoi në një fermë kanabisi në Norfolk Broads për të shlyer atë që ai pretendonte se ishte një borxh prej 2500 £ që kishte ndaj një bande krimi të organizuar për të paguar një operacion mjekësor për babain e tij.

Këtë javë, James Cleverly, Sekretari i Brendshëm, nënshkroi një marrëveshje të re me Shqipërinë për të mbështetur marrëveshjen e shpejtë të dëbimit dhe kundër imigracionit, e cila parashikon që numri i kalimeve nga shqiptarët të reduktohet me 90 për qind këtë vit


Shtuar 2.12.2023 16:08