Samiti për Demokraci i thirrur nga Biden, Vjosa Osmani prezanton tri zotimet e Kosovës (VIDEO)

Presidentja e Kosovës, Vjosa Osmani, në kuadër të fjalimit të saj në Samitin për Demokraci, ka prezantuar tri zotime të shtetit të Kosovës për të forcuar demokracinë.

Osmani ka thënë se Kosova do të forcojë sundimin e ligjit përmes Strategjisë Kombëtare dhe vetingut, do të forcojë rolin e gruas në shoqëri dhe do të themelohet një Këshill Presidencial për Demokraci.

“Së shpejti, Kosova do të shënojë 14 vjetorin e pavarësisë, por regjimet autoritare dhe gjenocidale i kemi luftuar për një kohë shumë më të gjatë se kaq. Demokracia është në themelet e shoqërisë sonë, ajo është e rrënjosur thellë në luftën tonë historike për liri dhe të drejtat e njeriut. Dhe, siç e parashikoi ati ynë themeltar, presidenti Rugova, Republika jonë mbështetet fuqishëm në tri shtylla: liri, pavarësi, demokraci”, ka thënë fillimisht ajo.

Teksa ka lavdëruar avancimin e demokracisë përmes zgjedhjeve të lira, lirinë e mediave e standardet më të larta të të drejtave të njeriut të vulosura në Kushtetutë, Osmani ka thënë se Demokracia s’është kurrë projekt i përfunduar.

Ajo ka renditur tri zotimet e Kosovës për të avancuar me këtë çështje:

“Forcojmë sundimin e ligjit përmes zbatimit të plotë të Strategjisë Kombëtare për Sundim të Ligjit, dhe një procesi të vetingut i cili do t`i rrënjosë integritetin, paanshmërinë dhe profesionalizmin në zemër të sistemit tonë të drejtësisë. Ne zotohemi për miratimin dhe zbatimin e legjislacionit të avancuar për konfiskimin e pasurisë së paligjshme, vendosjen e ndalimit të udhëtimit për individët e huaj të përfshirë në abuzime të rënda të të drejtave të njeriut, ndalimin e financimit të qeverive të huaja për partitë politike dhe ndalimin e institucioneve publike që të përdorin teknologji të vëzhgimit nga prodhues jo të besueshëm.

Forcojmë rolin e gruas në shoqërinë tonë duke iniciuar veprime për harmonizimin e të gjitha ligjeve përkatëse me dispozitat e ligjit për barazinë gjinore, për të garantuar vendin e duhur të gruas në institucionet publike dhe rolet vendimmarrëse. Ne gjithashtu do ta miratojmë një strategji kombëtare të guximshme kundër dhunës me bazë gjinore për ta zbatuar Konventën e Stambollit, për ta frenuar këtë epidemi përmes parandalimit dhe mbrojtjes dhe duke i rritur dënimet minimale për të pasqyruar peshën e rëndë të krimeve me bazë gjinore.

Do ta themeloj një Këshill Presidencial për Demokraci dhe të Drejta të Njeriut, i cili do të bashkojë institucionet publike dhe shoqërinë civile për të shtyrë përpara dhe monitoruar zbatimin e zotimeve tona. Ky këshill tregon përkushtimin tonë afatgjatë për ta përmirësuar demokracinë tonë.

Në fund Osmani ka thënë se Kosova zotohet se do të punojë me të gjithë partnerët për të arritur objektivat e veta e për të kundërshtuar ndërhyrjen dhe propagandën ruse.

Osmani ka thënë se si presidente e Kosovës në vitin e ardhshëm do të organizojë një Samit Global për Gratë në Paqe dhe Siguri që thotë se do të bashkojë liderë nga e gjithë bota.

“Në betejën mes demokracisë dhe autokracisë, historia na mëson se akomodimi i autokratëve nuk funksionon kurrë. Sot është më shumë se një samit. Është zëri ynë i përbashkët që i refuzon tendencat autokratike dhe zëri ynë i përbashkët në mbrojtje të demokracisë”, ka vazhduar ajo duke përfunduar fjalimin me falënderimin për presidentin Biden në emër të “popullit më proamerikan në botë”./albeu.com/