Raporti: Më shumë se gjysma e botës do të jetë mbipeshë ose obeze deri në vitin 2035

Sipas një raporti të ri, më shumë se gjysma e popullsisë së botës do të jetë mbipeshë ose e obeze deri në vitin 2035 nëse nuk merren masa të rëndësishme.

Atlasi i Federatës Botërore të Obezitetit të vitit 2023 parashikon që 51 për qind e botës, ose më shumë se 4 miliardë njerëz, do të jenë obezë ose mbipeshë brenda 12 viteve të ardhshme.

Normat e obezitetit po rriten veçanërisht shpejt tek fëmijët dhe në vendet me të ardhura më të ulëta, zbuloi raporti.

Duke i përshkruar të dhënat si një paralajmërim të qartë, Louise Baur, presidente e Federatës Botërore të Obezitetit, tha se politikëbërësit duhet të vepronin tani për të parandaluar përkeqësimin e situatës.

“Është veçanërisht shqetësuese të shohësh se normat e obezitetit po rriten më shpejt tek fëmijët dhe adoleshentët”, tha ajo në një deklaratë.

“Qeveritë dhe politikëbërësit në mbarë botën duhet të bëjnë gjithçka që munden për të shmangur kalimin e kostove shëndetësore, sociale dhe ekonomike tek brezi i ri”, shtoi ajo.

Raporti zbuloi se obeziteti i fëmijërisë mund të dyfishohet më shumë nga nivelet e vitit 2020, në 208 milionë djem dhe 175 milionë vajza deri në vitin 2035.

Kostoja për shoqërinë është e rëndësishme si rezultat i kushteve shëndetësore të lidhura me mbipeshën, tha federata: Më shumë se 4 trilion dollarë në vit deri në vitin 2035, ose 3 për qind e PBB-së globale.

Megjithatë, autorët thanë se nuk po fajësonin individët, por bënin thirrje për një fokus në faktorët shoqërorë, mjedisorë dhe biologjikë të përfshirë në kushte.

Raporti përdor indeksin e masës trupore (BMI) për vlerësimet e tij, një numër i llogaritur duke pjesëtuar peshën e një personi në kilogram me gjatësinë e tij në metra në katror. Në përputhje me udhëzimet e Organizatës Botërore të Shëndetësisë, një rezultat BMI mbi 25 është mbipeshë dhe mbi 30 është i obez.

Në vitin 2020, 2.6 miliardë njerëz binin në këto kategori, ose 38 për qind e popullsisë së botës.

Raporti zbuloi gjithashtu se pothuajse të gjitha vendet që pritet të shohin rritjen më të madhe të obezitetit në vitet e ardhshme janë vendet me të ardhura të ulëta ose mesatare në Azi dhe Afrikë.

Të dhënat do t’u paraqiten politikëbërësve të Kombeve të Bashkuara dhe vendeve anëtare javën e ardhshme. /albeu.com


Shtuar 2.03.2023 13:28