OKB ngre alarmin: Në vendet ku është legalizuar kanabisi, janë shtuar problemet shëndetësore

Legalizimi i përdorimit të kanabisit çon në konsum më të madh dhe pakëson perceptimin e rreziqeve të tij, paralajmërojnë autorët e Raportit Vjetor të Bordit Ndërkombëtar të Kontrollit të Narkotikëve të OKB-së (INCB).

Në veçanti, INCB, në Raportin Vjetor për vitin 2022, paralajmëron se legalizimi i përdorimit jomjekësor të kanabisit, i cili bie ndesh me Konventën e Vetme për Drogat e të vitit 1961, duket se rezulton në konsum më të lartë dhe një zbutje të perceptimit të rrezikshmëria e tij, veçanërisht për të rinjtë.

Në Shtetet e Bashkuara , adoleshentët dhe të rinjtë kanë treguar se përdorin dukshëm më shumë kanabis në shtetet federale ku kanabisi është legalizuar, krahasuar me shtetet e tjera ku përdorimi mbetet i paligjshëm.

Provat tregojnë gjithashtu se disponueshmëria e përgjithshme e produkteve të legalizuara të kanabisit zbut perceptimin e rrezikut dhe pasojat negative të përdorimit të tyre. Produktet e reja, ushqimore apo avulluese, të tregtuara në ambalazhe tërheqëse e kanë intensifikuar këtë trend. INCB konstaton se kjo ka kontribuar në nënvlerësimin e efekteve të përdorimit të kanabisit në sytë e publikut, veçanërisht tek të rinjtë.

” Industria në rritje e kanabisit po promovon produkte të lidhura me kanabisin për të tërhequr të rinjtë, dhe kjo është një shkak i madh për shqetësim, siç është mënyra në të cilën dëmet që lidhen me përdorimin e produkteve shumë të fuqishme të kanabisit nënvlerësohen,” komenton presidenti i INCB./AlbeEu.com/


Shtuar 9.03.2023 15:55

Tags: