Ekspertët: Obeziteti ndryshon përgjithmonë trurin

Obeziteti mund të dëmtojë aftësinë e trurit për të njohur ndjesinë e ngopjes dhe për të qenë i kënaqur pas ngrënies së yndyrave dhe sheqernave, zbuloi një studim i ri.

Më tej, këto ndryshime të trurit mund të zgjasin edhe pasi njerëzit që konsiderohen obezë nga pikëpamja mjekësore humbin një sasi të konsiderueshme të peshës – ndoshta duke shpjeguar pse shumë njerëz shpesh rifitojnë kilogramët që humbin.

Siç përcaktohet nga mjekësia, njerëzit me obezitet kanë një indeks të masës trupore, ose BMI , mbi 30, ndërsa pesha normale është një BMI midis 18 dhe 25.
“Studimi është shumë rigoroz dhe mjaft gjithëpërfshirës,” tha Dr. I. Sadaf Farooqi, një profesor i metabolizmit dhe mjekësisë në Universitetin e Kembrixhit në MB.

“Mënyra se si ata e kanë dizajnuar studimin e tyre jep më shumë besim në gjetjet, duke i shtuar kërkimeve të mëparshme që zbuluan gjithashtu se obeziteti shkakton disa ndryshime në tru,” tha ajo.

Studimi, i botuar të hënën në Nature Metabolism, ishte një provë klinike e kontrolluar në të cilën 30 persona të konsideruar si obezë nga ana mjekësore dhe 30 njerëz me peshë normale u ushqyen me karbohidrate sheqeri (glukozë), yndyrna (lipide) ose ujë (si kontroll).


Shtuar 13.06.2023 15:32

Tags: