Clinton: E dija që nga viti 2011 se Putini do të pushtonte Ukrainën

Tre vjet para pushtimit rus të Ukrainës, Vladimir Putin i tha Bill Clinton- it se ai nuk ishte i detyruar nga Memorandumi i Budapestit, i cili garanton integritetin territorial të Ukrainës.

Ish-presidenti amerikan tha se kjo ishte ajo që presidenti rus i tha atij në vitin 2011 në margjinat e Forumit Ekonomik Botëror në Davos.

Në bisedën e tij, raporton Guardian, Putin ngriti çështjen e Memorandumit të vitit 1994, me të cilin Ukraina, Bjellorusia dhe Kazakistani i kishin dorëzuar Rusisë arsenalin e tyre bërthamor (të mbetur nga epoka e BRSS) në këmbim të respektimit të kufijve.

Memorandumi u nënshkrua në emër të SHBA-ve nga presidenti i atëhershëm Klinton dhe Boris Jelcin si president i Rusisë, por kryeministri britanik John Major, të gjithë si garantues të marrëveshjes.

“Më tha Putini se ai nuk ishte dakord me marrëveshjen që bëra me Yeltsin dhe se ai nuk e kishte kaluar marrëveshjen përmes Dhomës së Përfaqësuesve”, tha Clinton të enjten. “Nuk jam dakord, nuk e mbështes dhe nuk jam i detyruar prej tij”, kishte thënë Putin.

Clinton vazhdoi të thoshte se ” E dija që atëherë se pushtimi ishte vetëm çështje kohe “, dhe në të vërtetë ndodhi tre vjet më vonë me pushtimin e Donbasit dhe Krimesë nga Rusia.

Putin argumentoi se kryengritja e Maidan e ktheu Ukrainën në një vend tjetër, duke e pavlefshme Memorandumin.


Shtuar 5.05.2023 21:06