Cilat kafe rrisin kolesterolin?

Kafeja është një nga pijet më të konsumuara në botë. Megjithatë, si të gjitha produktet që konsumojmë, ka rreziqe.

Në fakt, kafeja shpesh është fajësuar për rritjen e kolesterolit, diçka që nuk është vërtetuar plotësisht.

Një studim i vitit 1997 pretendon se nivelet e kolesterolit nuk ndikohen nga sasia e kafeinës, por nga vajrat natyralë (diterpenet) që gjenden në kokrrat e kafesë, ku kafeja është më e zakonshme.

Gjetjet e studimit përkojnë me ato të Institutit për Informacionin Shkencor mbi Kafenë (ISIC), përveç që Instituti argumenton se sasia e diterpeneve varet nga mënyra e përgatitjes së kafesë.

Nivelet e ngritura të kolesterolit rrisin gjithashtu rrezikun e sëmundjeve koronare të zemrës dhe sëmundjeve të zemrës në përgjithësi, të cilat janë shkaku kryesor i vdekjeve në mbarë botën.

Si ndikojnë llojet e ndryshme të kafesë në nivelin e kolesterolit?

Kafe me kapsulë

Filtrat ruajnë shumicën e diterpeneve, kafeja me kapsulë ka pak efekt në nivelet e kolesterolit.

Ekspresi

Ekspresi përmban gjysmën e sasisë së diterpeneve në krahasim me kafetë e pafiltruara. Për shkak se doza e ekspresit është e vogël, nivelet e kolesterolit nuk ndikohen veçanërisht.

Kafe franceze

Kafeja franceze, edhe pse e filtruar përmes letrës filtër, lejon që diterpenet të kalojnë, duke rritur kështu nivelin e kolesterolit.

Kafe turke

Sipas hulumtimeve, kafeja turke rrit nivelet jo vetëm të kolesterolit, por edhe të triglicerideve, pasi nuk filtrohet dhe për këtë arsye diterpenet kalojnë plotësisht në kafe./albeu.com


Shtuar 13.11.2021 12:50