Vala e të nxehtit edhe në Indi, humbin jetën dhjetëra të pastrehë

Një grup i përkushtuar për të ndihmuar të pastrehët në Indi tha se vala e të nxehtit që ka kapluar Indinë veriore ka vrarë rreth 200 njerëz të pastrehë në Nju Delhi gjatë javës së fundit, ndërsa vendi përballet me temperaturat e larta rekord të verës.

Mediat e huaja raportojnë se rreth 52 trupa u sollën në spitale në dy ditët e fundit, raportoi të enjten Times of India, duke shtuar se shumica e tyre ishin njerëz të varfër që jetonin dhe punonin në mjedise të hapura.

Një total prej 192 personash të pastrehë vdiqën në Nju Delhi midis 11 qershorit dhe 19 qershorit, sipas shifrave qeveritare të ndara nga organizata jofitimprurëse Qendra për Zhvillimin Holistik, më të larta se në vitet e mëparshme.

“Më të varfërit përballojnë koston e një ndryshimi të tillë klimatik. Shumica e këtyre njerëzve jetojnë nën mbikalime dhe jashtë dhe nuk kanë mbrojtje kundër të nxehtit. Këto janë kryesisht vdekje nga valët e të nxehtit,” tha Sunil Kumar Aledia, i cili drejton CHD.

India ka regjistruar më shumë se 40,000 raste të dyshuara të goditjes së nxehtësisë këtë verë dhe të paktën 110 vdekje të konfirmuara midis 1 marsit dhe 18 qershorit, kur India veriperëndimore dhe lindore regjistroi më shumë se dyfishin e numrit të zakonshëm të ditëve të valëve të të nxehtit.

Zyra e motit ka parashikuar temperatura mbi normale edhe për këtë muaj, dhe Delhi pa natën e tij më të ngrohtë në mbi 50 vjet të mërkurën, me një temperaturë minimale prej 35.2 gradë Celsius (95 gradë Fahrenheit), treguan të dhënat nga departamenti i motit.


Shtuar 20.06.2024 16:26