Kjo është arsyeja pse duhet t’i konsumoni ato çdo ditë hudhrën dhe limonin

Hudhra dhe limoni përfaqësojnë një eliksir të vërtetë dhe të çmuar për shëndetin tonë. Këtu janë të gjitha përfitimet që këto ushqime të marra së bashku sjellin në trupin tonë.

Sipas një studimi të fundit të botuar në Gazetën Ndërkombëtare të Mjekësisë Parandaluese, marrja e hudhrës dhe lëngut të limonit çdo ditë do të ishte një kurë e gjitha për të ulur në mënyrë drastike nivelin e kolesterolit në gjak.

Sidoqoftë, të dy ushqimet duhet të merren së bashku sepse marrja e tyre e veçantë nuk do të sillte të njëjtat përfitime të jashtëzakonshme për trupin tonë. Por le të zbulojmë se si duhet të merret ky eliksir shëndetësor.

Marrja e hudhrës dhe limonit çdo ditë do të ishte një zakon i shëndetshëm dhe që me të vërtetë mund të ndihmojë shumë njerëz që vuajnë nga presioni i lartë i gjakut dhe hiperkolesterolemia të jetojnë më mirë dhe të parandalojnë shfaqjen e sëmundjeve që prekin sistemin kardiovaskular.

Këto dy ushqime duhen marrë në sasinë prej 20 gram hudhër të shoqëruar nga një lugë çaji lëng limoni. Ky zakon, edhe pse i pakëndshëm për shkak të erës së fortë të hudhrës, është dëshmuar të jetë shumë i rëndësishëm në uljen e niveleve totale të kolesterolit në krahasim me lëngun e limonit ose hudhrën e marrë vetëm.

Të gjitha përfitimet për presionin e gjakut

Kombinimi i hudhrës dhe limonit është provuar gjithashtu i dobishëm për uljen e presionit të gjakut siç ka treguar një studim i kohëve të fundit (botuar në Phytomedicine Vol. 22 faqet 352-361). Presioni sistolik dhe diastolik i gjakut do të ulet përkatësisht 6.71 mmHg dhe 4.70 mmHg.

Studimi, i realizuar nga shkencëtarët nga Universiteti i Shkencave Mjekësore në Iran, u krye në 112 persona me nivele të larta të yndyrës në gjak. Këta njerëz ishin të ndarë në 4 grupe.

Grupi i parë merrte si hudhër ashtu edhe limon, grupi i dytë vetëm 20 gramë hudhër në ditë, grupi i tretë merrte vetëm një lugë çaji lëng limoni dhe grupi i katërt nuk merrte asgjë.

Pas 8 javësh vëzhgimi, rezultati befasues erdhi nga grupi që kishte marrë 20 gram hudhër dhe një lugë çaji lëng limoni çdo ditë. Nivelet e tyre totale të kolesterolit dhe fibrinogjenit kishin pësuar ulje të konsiderueshme në krahasim me grupet e tjera.

Brenda studimit, u nënvizua se si niveli i presionit të gjakut të grupit që merrte vetëm 20 gram në ditë hudhër u ul ndjeshëm në krahasim me grupet e tjera.


Shtuar 1.01.2020 14:51