Ju pëlqejnë vezët? Mësoni se çfarë përfitoni nëse konsumoni një kokër në ditë

Me kalimin e kohës, është folur shumë për përfitimet shëndetësore të vezës. Sidoqoftë, ekspertët thonë se përfshirja e një veze në dietën e përditshme ka më shumë përfitime sesa rreziqe.

Sidomos për atletët, pasi ndihmon në përmirësimin e disponimit dhe cilësisë së stërvitjes. Veza është një alternativë shumë e shëndetshme për të rimbushur aminoacidet thelbësore për funksionimin e trupit dhe për konsumin e proteinave.

Shumëllojshmëria e opsioneve të përgatitjes llogarit në favor të përfshirjes së vezës në dietë, e cila akoma fiton përforcimin e vitaminave, mineraleve dhe lipideve (të pranishme në sasi të mëdha në të verdhën e vezës).

Albumina: kjo proteinë ka një vlerë të lartë biologjike, bio-disponueshmëri të shkëlqyeshme (përdoret lehtë nga trupi) dhe tretje të lehtë.

Albumina ka nëntë aminoacidet e domosdoshëm për procesin e anabolizmit (rritja e masës muskulore), kontribuon në rigjenerimin e indeve të muskujve, thonjve, lëkurës dhe flokëve (promovon rritjen), rigjallëron funksionet organike falë vlerës së energjisë së tij dhe forcon sistemin imunitar.

Veza, nga ana tjetër, është e pasur me omega 3, një yndyrë e shkëlqyeshme për trurin dhe që stimulon ekuilibrin e insulinës me glukozën, një tjetër faktor për të rregulluar detyrimin dhe rezistencën ndaj insulinës, i cili është faktori kryesor i rrezikut për sindromën metabolike.

Ajo gjithashtu vepron për të luftuar aneminë. Veza lufton jo vetëm aneminë për shkak të mungesës së hekurit, por edhe të ashtuquajturën anemi pernivelinale falë pranisë së vitaminës B 12


Shtuar 15.02.2020 21:23