Çfarë janë krimbat parazitarë dhe si të parandalojme infeksionet e shkaktuara nga to

Cilat janë krimbat parazitare?

Parazitët janë organizma që jetojnë dhe ushqehen nga një host i gjallë. Ekzistojnë një larmi krimbash parazitare që mund të marrin vendbanimin te njerëzit. Midis tyre janë krimbat e sheshtë, krimbat me kokë të trashë dhe krimbat e rrumbullakët.

Rreziku i infeksionit parazitar është më i lartë në rajonet rurale ose në zhvillim. Rreziku është i madh në vendet ku ushqimi dhe uji i pijshëm mund të jenë të kontaminuar dhe kanalizimet janë të dobëta.

Cilat krimba shkaktojnë zakonisht infeksion?

Shirit

Kur bëhet fjalë për infeksionin parazitar, krimbat e sheshtë dhe krimbat e rrumbullakët janë fajtorë të mundshëm. Këto dy lloje të krimbave parazitare mund të gjenden në një larmi habitatesh. Ato nuk janë gjithmonë të dukshme me sy të lirë.

Ju mund të merrni një lukth, i cili është një lloj krimbi i sheshtë, duke pirë ujë të kontaminuar me vezë ose larva. Mishi i papërpunuar ose i zier është një mënyrë tjetër që këto krimba mund të gjejnë rrugën e tyre te njerëzit.

Tormonet futin kokat e tyre në murin e zorrëve dhe mbeten atje. Nga atje, lloje të caktuara të tapive mund të prodhojnë vezë që piqen në larva që migrojnë në pjesë të tjera të trupit.

Një tapë duket si një fjongo e gjatë dhe e bardhë. Ata mund të rriten deri në 80 metra të gjatë dhe të jetojnë në një njeri deri në 30 vjet.

Flukes

Fluket janë një lloj krimbi i sheshtë. Njerëzit kanë më pak të ngjarë se kafshët të kontraktojnë flukse. Ujëvara e papërpunuar dhe bimët e tjera të ujërave të ëmbla janë burimet kryesore të flukseve te njerëzit. Mund t’i merrni edhe kur pini ujë të ndotur.

Ata e bëjnë shtëpinë e tyre në zorrët, gjakun ose indet tuaja. Ka shumë lloje të flukes.

Tela

Krimbat e telave transmetohen përmes feçeve dhe tokës së ndotur. Mënyra më e zakonshme për të bërë kontakt me këtë lloj krimbi të rrumbullakët është të ecni zbathur në tokën e infektuar me larvat e krimbave. Ata mund të shpojnë nëpër lëkurë.

Telat jeton në zorrën e vogël, ku ata bashkëngjiten në murin e zorrëve me një “goditje”.

Pinëorms (krimbat e fijeve)

Pinëorms janë krimba të imëta, mjaft të padëmshëm. Ata janë më të zakonshëm te fëmijët. Këto krimba, kur piqen plotësisht, jetojnë në zorrë të trashë dhe në rektum. Femra shtron vezë rreth anusit, zakonisht gjatë natës.

Vezët mund të mbijetojnë në shtratin, veshjen dhe materialet e tjera. Njerëzit i kontraktojnë kur prekin vezët dhe përfundojnë duke i futur në gojë. Vezët janë aq të vogla sa ju mund t’i merrni edhe duke thithur ajër. Ata kalojnë me lehtësi midis fëmijëve dhe kujdestarëve ose institucioneve.

Edhe pse infeksionet pinëorm janë zakonisht të padëmshme dhe lehtësisht të shërueshme, ka pasur edhe raste serioze, zakonisht në fëmijët dhe më rrallë në të rriturit. Një artikull zbuloi se pinëorms ishte një shkak i rrallë i apendiksit akut.

Krimbat e trininozës

Krimbat e rrumbullakët të trichinosis kalohen midis kafshëve. Mënyra më e zakonshme që njerëzit marrin trichinosis është duke ngrënë mish të zierë që përmban larvat. Larvat piqen në zorrët tuaja. Ndërsa ato riprodhojnë, ato larvat mund të udhëtojnë jashtë zorrëve në muskuj dhe inde të tjera.

Cilat janë simptomat e infeksionit të parazitit?

Mund të jetë e vështirë të besosh, por jo gjithmonë e di kur ke një të paftuar brenda teje. Ju mund të mos keni simptoma, ose ato mund të jenë mjaft të buta.

Simptomat që mund të keni përfshijnë:

-Të përzier

-Mungesa e oreksit

-Diarre

-Dhimbje barku

-Humbje peshe

-Hdobësi e përgjithshme

Për më tepër, tapicat mund të shkaktojnë:

-Gunga në trup

-Reaksion alergjik

-Ethe

-Probleme neurologjike siç janë konfiskimet

Mund të duhen javë ose muaj për të vërejtur simptoma shtesë të infeksionit të flukës. Këto mund të përfshijnë:

-Ethe

-Lodhje

Simptomat shtesë të krimbave të kyçeve përfshijnë:

-Skuqje e kruarjes

-Anemi

-Lodhje

Ndërsa krimbat e trichinosis udhëtojnë nëpër rrjedhën e gjakut dhe hyjnë në inde ose muskuj të tjerë, ato mund të shkaktojnë:

-Ethe

-Ënjtje e fytyrës

-Dhimbje muskulore dhe butësi

-Dhimbje koke

-Ndjeshmëri ndaj dritës

Nëse jeni duke përjetuar ndonjë simptomë të pazakontë, veçanërisht nëse po ktheheni nga një udhëtim në një vend tjetër, këshillohuni me mjekun tuaj. Ata ju përcaktokjnë shkakun e simptomave tuaja.

Testet diagnostikuese do të jenë të nevojshme për të identifikuar fajtorin:

Një test fekal përfshin kontrollimin e një kampioni të jashtëqitjes për parazitët, larvat ose vezët.

Një kolonoskopi mund të jetë e dobishme kur mostrat e jashtëqitjes nuk paraqesin prova të parazitëve si shkak i diarresë. Ato gjithashtu mund të ndihmojnë në eliminimin e shkaqeve të tjera për simptomat tuaja.

Një test gjaku mund të përdoret për të zbuluar disa lloje të parazitëve në gjak.

Testet e imazheve si MRI, skanimi i CT ose rrezet X mund të përdoren për të zbuluar dëmtimin e organeve të shkaktuara nga parazitët.

Një test shirit përfshin vendosjen e shiritit të qartë rreth anusit. Shirit mund të ekzaminohet nën një mikroskop për praninë e pinëorms ose vezët e tyre. Por edhe me sy të lirë, ndonjëherë ju mund të jeni në gjendje të shihni prova të krimbave pinë rreth anusit të një fëmije brenda orëve të para të rënies së gjumit.

Si trajtohet një infeksion parazitar?

Trajtimi kryesor është mjekimi antiparasitik me recetë. Kjo familje e barnave mund të vrasë parazitët.

Ilaçi antiparasitik që do të merrni, orari i dozave dhe kohëzgjatja e trajtimit do të varet nga lloji i infeksionit të parazitit që keni. Mos ndaloni së marrë mjekimin edhe nëse ndiheni më mirë.

Në raste shumë të rënda në të cilat parazitët kanë pushtuar pjesë të tjera të trupit, mund të jenë të nevojshme trajtime shtesë si operacioni dhe ilaçe të tjera për të adresuar problemet shtesë të shkaktuara nga parazitët.

Pyesni mjekun tuaj nëse duhet të ndiqni një dietë të veçantë ose të merrni shtesa ushqimore gjatë kësaj kohe.

Si të parandaloni infeksionin parazitar

Këshillat e mëposhtme shpesh mund të ndihmojnë në parandalimin e infeksionit parazitar të krimbit:

-Asnjëherë mos hani mish të papjekur, peshk ose shpendë.

-Shmangni ndotjen e tërthortë gjatë përgatitjes së ushqimit duke e mbajtur mishin të ndarë nga ushqimet e tjera.

-Dezinfektoni të gjitha bordet prerëse, enët dhe banakët që prekin mishin e papjekur.

-Mos hani luleshtrydhe ose bimë të tjera të ujërave të ëmbla të papërpunuara.

-Mos ecni zbathur në vendet ku toka mund të ndotet nga jashtëqitjet.

-Pastroni mbeturinat e kafshëve.

-Bleni furnizime për pastrimin e kuzhinës.

Gjithashtu sigurohuni që t’i jepni duarve tuaja një pastrim të mirë me sapun dhe ujë në këto kohë:

-para se të hahet

-para përgatitjes së ushqimit

-pasi prek mishin e papjekur

-pas përdorimit të tualetit

-pasi të keni ndërruar një pelenë ose të kujdeseni për dikë që është i sëmurë

-pasi prekni mbeturinat e kafshëve ose kafshëve

-Është më e vështirë për të parandaluar infeksionin parazitar krimb kur udhëtoni në vendet e huaja, veçanërisht në rajone ku kanalizimet janë problem. Kjo është kur ju duhet të jeni shumë vigjilentë.

Kur udhëtoni, sigurohuni që:

-Jini të vetëdijshëm për mënyrën e përgatitjes së ushqimit tuaj.

-Pini vetëm ujë në shishe.

-Mbani sanitizuesin e duarve. Sapuni dhe uji janë më të mirët, por nëse nuk keni akses në sapun dhe ujë të rrjedhshëm, mund të ndihmojë në parandalimin e infeksionit parazitar të krimbit.


Shtuar 5.01.2020 16:57