Si të jemi më të artikuluar: 7 këshillat që duhet të ndiqni për të përmirësuar të folurën tuaj

1.Dëgjojeni veten të flisni

Regjistroni veten në një bisedë të natyrshme; për shembull, dëgjoni sërish një telefonatë ose kërkojini një miku t’ju inçizojë. Kontrolloni për probleme teknike, të tilla si fjalët plotësuese, pauzat zanore dhe fjalitë e gjata, si dhe të gjitha zakonet që tingëllojnë të pakëndshme. Identifikimi i problemit është hapi i parë drejt trajtimit të tij.

2.Monitoroni shpejtësinë tuaj

Nuk jeni i sigurt nëse po flisni shumë shpejt ose shumë ngadalë? Provoni këtë: Kopjoni dhe lexoni një fragment prej 160 fjalësh në një program shkrimi. Lexoni fragmentin me zë të lartë (me shpejtësinë standarde të bisedës) ndërsa regjistroni veten.

Sa kohë ju mori? Duhet të jetë afër minutës, thotë Carol A. Fleming. “Synoni rreth 155 deri 175 fjalë në minutë për bisedë normale,” shkruan ajo. Nëse po lexoni informacione ose po përmblidhni diçka, kapni ritmin. Nëse po shpjegoni diçka më teknike, ngadalësoni ritmin.

3.Evitoni pauzat zanore

Nëse doni të artikuloheni më mirë, ka të ngjarë që ta keni kapur veten duke përdorur fjalë të tepërta si “uuhm”, “ëëëmmm” dhe “aaaahh”, të cilat mund t’ju bëjnë të dukeni të pasigurt. Zëvendësoni këto fjalë me tranzicione më elokuente, sugjeron Selena Rezvani,Forbes.

“Një nga funksionet e “Ëëëmmm” është t’i tregoni audiencës suaj se nuk jeni duke folur akoma dhe se keni nevojë të mbledhni mendimet tuaja,” shkruan ajo. “Le të kalojmë në …”, “Një konsideratë tjetër e rëndësishme është …”, dhe “Tani le të flasim për…” janë zëvendësime të shkëlqyera.

4.Përqendrohuni në tingullin përfundimtar

Përqëndrohuni te tingulli përfundimtar. Shmangni zvarritjen ose mërzitjen duke bërë një përpjekje të vetëdijshme për të shqiptuar plotësisht secilën rrokje. Kushtojini vëmendje të veçantë kontraktimeve, fjalëve dhe rrokjeve të fundit të fjalive.

5.Flisni me besim

Si të jemi më të artikuluar? Flisni me besim. Edhe nëse jeni duke folur në telefon, mënyra sesi mbani veten ndikon në mënyrën se si njerëzit i perceptojnë idetë tuaja. Zgjatni kordat tuaja të zërit duke e mbajtur mjekrën tuaj paralelisht me dyshemenë dhe duke u ulur drejt, dhe shmangni lëvizjen e tepërt të duarve tuaja.

6.Mendohu përpara se të flasësh

Ndoshta është truku më i rëndësishëm për një fjalim më artikulues. Dije për çfarë po flet. Të kesh një ide të qartë të asaj që dëshiron të thuash do t’ju lejojë të organizoni mendimet tuaja në një strukturë koherente. Është kaq e thjeshtë.

7.Identifikoni dobësitë tuaja

Pasi të keni identifikuar pikat e dobëta, krijoni një plan për adresimin e tyre. Një strategji është të trajtoni një çështje specifike çdo ditë. Për shembull, përqendrohuni te eleminimi i fjalëve plotësuese të hënën dhe plotësimi i fjalive tuaja të martën. Përsëriteni procesin çdo javë derisa e folura të jetë nën zotërimin tuaj.


Shtuar 7.01.2020 09:41