U arrestua për vasjen e dy vëllezërve Kolaveri, “i forti” i Elbasanit lë qelinë për shkak të një gabimi

Sokol Taçi i ekstraduar nga Shqipëria në Itali vitin e shkuar, pas arrestimit më 3 korrik 2019 ka dalë nga burgu, për shkak të një gabimi.

Çelësi i lirimit të Sokol Tacit alias Sokol Tace ose Veap Dehari, i akuzuar për bashkëpunim në vrasjen me armë të vëllezërve Flamur dhe Astrid Kolaveri, 26 dhe 27 vjeç, është çështja e afateve. Ishte 10 tetor 1998, jashtë lokalit “Smile” në Osio Sotto, dhe tani që historia e arratisjes 21-vjeçare që ka arritur në kapitullin e seancës paraprake është zgjeruar me disa faqe.

Të premten më 4 shtator, i akuzuari 51-vjeçar, i ndaluar në Kremones, u lirua nga burgu për shkak të skadimit të afateve. Çuditërisht, sepse afati u llogarit për 19 janar 2021. Kjo datë nuk ishte e gabuar, duke llogaritur atë nga data e dorëzimit të shqiptarit në Itali dhe duke marrë parasysh pezullimin 64-ditor të kushteve për Covid, shkruan “Ansa” Por, nga ajo që ka qenë e mundur të rindërtohet, numërimi i saktë duhet të kishte filluar që nga arrestimi në Shqipëri.

Vrasja klasifikohet si larje hesapesh për çështjet e menaxhimit të prostitucionit. Në Osio Sotto, rruga provinciale 525 në të cilën ai lokal dikur anashkalohej ishte një nga sheshet. Nëse motivi është i thjeshtë, gjetja e fajtorëve nuk është.

Edhe nëse dikush e la ‘firmën’ e tij, duke bërë një gabim: ndërsa pinte kafe, depozitoi ADN-në në një filxhan. Pa një bazë të dhënash ose marrje të mostrave të mëparshme, megjithatë, mbetet vetëm një sekuencë kromozomesh. Ajo është lidhur me një emër në vitin 2006, me një tjetër vrasje.

Këtë herë për vdekjet e Kujtim Ibaj dhe Florinda Mukja, çift i cili u ther në kodrat mbi Ranicë, në Maresana. Edhe në atë rast ka një gjurmë të gjakut që ndoshta ka mbetur nga përleshja. ADN-ja është e Peter Deja, alias Almir Harun (kryen burg në Shqipëri), dhe është e njëjtë me Osio Sotto. Kështu, ndërsa ai është në burg për vrasjen në Maresana, shqiptari akuzohet edhe për atë të Osio Sotto, për të cilin do të dënohet me burgim të përjetshëm.

Në Osio, kishte edhe dy vrasës. Karabinierët tashmë kishin emrin e dytë në duar, bazuar në pasaportën shqiptare dhe kartën e identitetit të gjetur në një makinë të lënë afër skenës së të shtënave dhe në bazë të shenjave të gishtërinjve të marra gjatë kontrolleve të mëparshme. Ai është Sokol Taci.

Ai kishte qenë më i shpejtë se hetuesit duke u arratisur në Shqipëri nga Bari. Që nga viti 2007, një i arratisur mbetet për t’u kërkuar me një urdhër arresti ndërkombëtar të nënshkruar nga gjyqtari hetues.

Me kalimin e kohës, karabinierët kishin kontributin për të provuar përsëri duke kërkuar listat e të arratisurve. Mbiemri “Taci” së bashku me shenjat e gishtërinjve ishin çelësat e kërkimit të dërguara nga Bergamo tek autoritetet shqiptare për të identifikuar se kush e kishte atë emër. Kështu mbërrijmë më 3 korrik, kur policia shqiptare arrin tek Sokol Taci në Elbasan, 50 kilometra larg Tiranës dhe e arreston.

Na duhet hapi tjetër, për ta dorëzuar te drejtësia italiane, domethënë ekstradimin e tij. Kalojnë katër muaj, derisa shqiptari të arrijë në Itali në nëntor. Së pari në Romë, në burgun Regina Coeli, ku vendosi të mos flasë me gjyqtarin hetues që e vë në pyetje për mashtrim, më pas në Kremones.

Në nëntor, kartat i dërgohen prokurorit që mban dosjen dhe është afër pensionit. Çështja do t’i transferohet një prokurori tjetër. Pastaj vjen Covid, i cili gjithashtu shqetëson prokurorët dhe gjykatat. Më 11 qershor prokurori kërkon një aktakuzë, gjyqtari cakton seancën për 22 shtator, bazuar në afatin e llogaritur.

Duke llogaritur nga nëntori dhe duke përfshirë pezullimin 64-ditor të afateve për urgjencën e pandemisë, kishte mbetur më shumë se kohë e mjaftueshme. Muaj. Por jo, duke gjykuar nga ajo që ndodhi. Me kërkesë të mbrojtjes – avokatët Filippo Dinacci dhe Paolo Maestroni -, pasi kishin rishikuar kushtet dhe me mendimin e prokurorit, gjykatësi nuk kishte zgjidhje tjetër përveç lirimit të të akuzuarit, duke urdhëruar detyrimin e qëndrimit. Seanca dëgjimore mbetet më 22 shtator.


Shtuar 7.09.2020 19:14