UEFA u mbyll gojën lojtarëve, flasin vetëm kapitenët

Kapitenët do të jenë të vetmit që do të lejohen të flasin me arbitrin dhe të diskutojnë një vendim gjatë ndeshjeve në Kampionatin Evropian të ardhshëm, një përpjekje për të lehtësuar një komunikim më të qartë, tha drejtuesi i arbitrave të UEFA-s, Roberto Rosetti.

“Nëse ndonjë lojtar tjetër i afrohet arbitrit duke treguar ndonjë shenjë mosrespektimi ose kundërshtimi, ai do të ndëshkohet me karton të verdhë”, tha Rosetti.

“Të jesh arbitër në lojën moderne është shumë e vështirë. Merr nga 200 deri në 250 vendime për ndeshje, që është një në çdo 22 sekonda, në situata të vështira dhe ndonjëherë të diskutueshme, nën presion të madh, ku secili prej tyre shqyrtohet dhe rishikohet nga shumë këndvështrime të ndryshme nga tifozët dhe ekspertët”.

“Ata (arbitrat) marrin shumë informacion nga VAR, jemi të gatshëm të flasim dhe të ndajmë më shumë detaje me lojtarët dhe trajnerët për t’i ndihmuar ata të kuptojnë se si është marrë një vendim”.

Rosetti tha se trajnerët dhe lojtarët e kanë mirëpritur rregullin e ri.

“Të shpjegosh një vendim për 22 lojtarë është e pamundur për një gjyqtar. Kjo mund të çojë në një prishje të komunikimit, me lojën e bukur që kthehet shumë shpejt shumë e shëmtuar”, shtoi ai.

“Ne kërkojmë që të gjitha skuadrat të sigurojnë që kapiteni i tyre të jetë lojtari i vetëm që flet me arbitrin. Kërkojmë nga kapitenët të sigurojnë që shokët e tyre të skuadrës të mos cënojnë dhe të rrethojnë gjyqtarin, duke lejuar që të zhvillohen biseda të drejtpërdrejta në mënyrë që vendimi të transmetohet në kohën e duhur dhe me respekt”.

“E rëndësishmja, ne duam që vetëm kapiteni nga ekipi që dëshiron të diskutojë një vendim, të jetë në gjendje t’i afrohet arbitrit”.

Nëse kapiteni është një portier, Rosetti tha se një lojtar do të emërohet për të komunikuar me arbitrin.

Evropiani do të mbahet në Gjermani nga data 14 qershor deri më 14 korrik.


Shtuar 14.05.2024 21:59