Këto janë frazat që nuk duhet t’ia thoni kurrë dikujt që po kalon një periudhë depresuese

Sipas Organizatës Botërore të Shëndetësisë, më shumë se 264 milion njerëz vuajnë nga depresioni globalisht. Statistikat janë një shenjë alarmante se jo vetëm që duhet të kujdesemi për shëndetin tonë mendor, por duhet të kujdesemi edhe për njëri-tjetrin. Sidoqoftë shpesh fjalët tona mund t’i bëjnë më shumë dëm një personi në depresion sesa kuptojmë.
Ka disa fraza të zakonshme që njerëzit shpesh i thonë një personi me depresion për t’i ngushëlluar, por ato në fakt janë të dëmshme. Ne i sjellim ato më poshtë sipas “Bright Side”:

– “Ju duhet të dilni më shumë.”
Ndërsa është e vërtetë që marrja e rrezeve të diellit rrit nivelet e serotoninës dhe ecja ose ushtrimet, në përgjithësi, mund ta ndihmojnë dikë të ndihet më mirë, është e rëndësishme të theksohet se depresioni është një gjendje e rëndë shëndetësore. Një person i depresionuar nuk mund të largohet vetëm nga ajo duke u drejtuar jashtë. Për ta, edhe detyra e thjeshtë e ngritjes nga shtrati është një sfidë çdo ditë.

– “Gëzoni”.
Edhe pse keni të drejtë, duke i kërkuar një personi në depresion që të “gëzohet” mund të bëjë që ata të jenë më të trishtuar. Duke i kërkuar që t’i ndryshoni gjendjen, ju përfundoni duke mohuar dhimbjen e tyre. Nëse ata në të vërtetë mund të gëzojnë, ata do të bënin. Askush nuk dëshiron të trishtohet.

– “E gjitha është në kokën tuaj”.
Depresioni është një çështje serioze dhe jo, nuk është vetëm në kokën e dikujt. Simptomat e tij variojnë nga ndryshimet në oreks dhe humbja e gjumit deri tek ndjenja e lodhjes dhe e pavlefshme. Thënia e kësaj një personi nënkupton që ju nuk besoni se gjendja e tyre është e vërtetë.

– “Ju po reagoni tepër”.
Nëse një person në depresion ankohet për dhimbje të forta shpine, dhimbje koke të shpeshta ose përkeqësim të shikimit, ata nuk po sajojnë dhe duhet t’i besoni. Të gjitha këto janë simptoma fizike të depresionit të cilat mund ta bëjnë vërtet të vështirë të vazhdosh jetën e përditshme.


Shtuar 28.04.2021 15:54