Maska që rekomandojnë ekspertët për mbrojtjen nga omicron

Ndërsa varianti shumë ngjitës i koronavirusit Omicron vazhdon të përhapet, disa ekspertë thonë se ka kaluar koha për të rishqyrtuar opsionet tuaja të maskave të fytyrës – veçanërisht nëse jeni ende duke veshur variantin e pëlhurës.

“Maskat e pëlhurës janë pak më shumë se dekorime të fytyrës. Nuk ka vend për to në dritën e Omicron,” tha Analistja Mjekësore e CNN, Dr. Leana Wen.

“Duhet të mbajmë të paktën një maskë kirurgjikale me tre shtresa,” tha ajo, e cila njihet gjithashtu si maskë e disponueshme dhe mund të gjendet në shumicën e farmacive dhe disa dyqane ushqimore dhe me pakicë. “Mund të vishni një maskë pëlhure mbi të, por mos mbani vetëm një maskë pëlhure.”

Në vende të mbushura me njerëz, “duhet të mbani një maskë KN95 ose N95”, shtoi Wen. Duke pasur një përshtatje më të mirë dhe materiale të caktuara – të tilla si fibrat e polipropilenit – që veprojnë si barriera mekanike dhe elektrostatike, këto maska parandalojnë më mirë grimcat e vogla që të futen në hundë ose gojë.

Udhëzimet e fundit të Qendrave të SHBA për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve për zgjedhjen, mbajtjen e duhur, pastrimin dhe ruajtjen e maskave të fytyrës rekomandojnë që njerëzit të shmangin maskat N95 dhe në vend të kësaj të zgjedhin maska ????me dy ose më shumë shtresa pëlhure që lahet dhe ajroset — të cilën Wen e quajti “një gabim.”

“Nëse do të shkojmë aq larg sa të themi se kërkohen maska ????- kur nuk vijmë nga një kulturë e veshjes së maskave dhe njerëzve nuk u pëlqen të mbajnë maska ????- të paktën rekomandoni që ata të mbajnë maskat më efektive”, tha Wen.


Shtuar 26.12.2021 12:50