Kur duhen hequr bajamet?

Bajamet janë dy gjëndra të vogla në qafë. Roli i tyre është të luftojnë mikrobet në fëmijëri. Pas moshës rreth tre vjeç, roli i bajameve ulet ndjeshëm dhe zakonisht zvogëlohet. Trupi i njeriut mund të luftojë mikrobet pa gjilpëra.

Kur duhet të hiqen?

Bajamet hiqen kryesisht nëse shkaktojnë dhimbje të shpeshta. Arsyeja tjetër kryesore për heqjen e bajameve është pengimi i fytit, për shkak të madhësisë së tyre, duke shkaktuar probleme me frymëmarrjen.

Në disa raste, fëmijët e vegjël kanë bajame aq të mëdha sa kanë vështirësi në frymëmarrje gjatë gjumit. Hapësira perialdebrale është një fryrje që shfaqet pranë aneurizmës për shkak të infeksionit (tonsiliti). Personat që kanë vuajtur nga abscesi perikardial, preferojnë të flasin keq për të shmangur përsëritjen e abscesit në të ardhmen.

Sot ka metoda të reja për heqjen e bajameve me aplikimin e radiofrekuencës, një metodë shumë më jotraumatike për indet, duke rezultuar në një shërim shumë më të mirë postoperativ për pacientin.

Periudha pas operacionit është shumë më e lehtë, pasi dhimbjet dhe vështirësitë në gëlltitje janë më të lehta.

Natyrisht, pacienti duhet të shmangë aktivitetin e sforcuar fizik për rreth dy javë dhe të ndjekë udhëzimet e përgjithshme për marrjen e ilaçeve kundër dhimbjeve në orare specifike, në mënyrë që të ketë mbulim adekuat të dhimbjes.

Dhimbja është një simptomë që nuk matet, është mjaft e individualizuar dhe ka të bëjë shumë me numrin e episodeve inflamatore dhe aplikimin e udhëzimeve pas operacionit.

Mesazhi praktikisht nga pacientët që kanë indikacion për tonsilektominë është se ata e ndajnë jetën e tyre në dy periudha: në atë plot me ndjenjën e lodhjes dhe vuajtjes së përhershme, para dhe pas operacionit, gjithë vitalitet dhe mirëqenie, pa. shqetësime dhe probleme shëndetësore./albeu.com


Shtuar 12.01.2022 16:43