LISTA/ Shtetet për nga sigurta në botë, ku renditen Shqipëria, Kosova dhe Maqedonia

Instituti për Ekonominë dhe Paqen çdo vit bën listën e vendeve më të sigurta dhe paqësore në botë.

Në Indeksin Global të Paqes (GPI), duke filluar nga viti 2017, Maqedonia e Veriut po shënon përparime çdo vit. Sa i përket vendeve të Ballkanit Perëndimor më mirë renditen Sllovenia dhe Kroacia. Në pozitë të mirë është edhe Shqipëria duke u radhitur e 41-ta. Por Kosova shkon në listë më poshtë duke u radhitur në vendin e 71.

Shqipëria dhe Maqedonia është në grupin e vendeve me të ashtuquajturat ‘Niveli i lartë i sigurisë”.

Vendi më i sigurt në botë është Islanda dhe tre vendet e fundit në këtë listë prej 163 shtetesh janë Siria, Jemeni dhe Afganistani. Kina është në vendin e 89-të, SHBA-të në vendin e 129-të dhe Rusia në vendin e 160. /INA/