Lajm i mirë për shqiptarët, BE do të ofrojë kontrata pune për emigrantët e vendeve jo anëtare

Si pjesë e paketës, Komisioni ka propozuar gjithashtu rishikimin e direktivës për “lejen e vetme’’, e cila kombinon lejet e punës dhe të qëndrimit për shtetasit që nuk janë pjesë e vendeve të BE-së që lëvizin në BE për punë në një aplikim të vetëm.

Rregullat e reja gjithashtu do t’i lejojnë mbajtësit e lejeve të ndryshojnë punëdhënësin, gjë që do të ”ulte cenueshmërinë ndaj shfrytëzimit të punës”, thotë Komisioni.

Një projekt pilot që fillon me ukrainasit

Nisma të tjera të shpallura javën e kaluar synojnë të trajtojnë mungesat e aftësive dhe të lehtësojnë integrimin në tregun e punës të BE të njerëzve që ikin nga Ukraina.

Deri në verë, Komisioni do të ngrejë një platformë online në mbarë BE-në,  për të përshtatur aftësitë dhe kualifikimet e ukrainasve që përfitojnë mbrojtje të përkohshme me punëdhënësit e mundshëm në të gjithë BE-në.

Ky projekt pilot duhet të shtrihet më pas për të gjithë shtetasit që nuk janë pjesë e BE që synojnë të punojnë në Bashkimin Evropian.

Komisioni do të negociojë gjithashtu “partneritete talentesh” me vendet anëtare të BE-së dhe vendet e treta, duke përfshirë skemat e lëvizshmërisë për punë dhe trajnim.

E para prej tyre, me Marokun, Tunizinë dhe Egjiptin, duhet të nënshkruhet deri në fund të vitit, shkruan Dutch News.

Për më tepër, Komisioni planifikon të bjerë dakord për “skemat e lëvizshmërisë së të rinjve” reciproke që lejojnë të rinjtë nga vendet jo anëtare të BE-së të punojnë në BE për një periudhë të caktuar dhe të rinjtë evropianë të bëjnë të njëjtën gjë jashtë BE-së.

Masa të tjera në konsideratë janë skemat e pranimit në mbarë BE-në për themeluesit e bizneseve fillestare dhe sipërmarrësit e teknologjisë, si dhe për punonjësit e kujdesit afatgjatë, një fushë në të cilën shumë shtete anëtare luftojnë për të gjetur personel./abcnews.al.

*KryesoreAktualitetBeKrah PuneLeje Qendrimi AfatgjatePunetore
Të ngjashme

Shefi i BE-së: U bëj thirrje institucioneve të Kosovës të përmirësojnë reagimet ndaj sulmeve që u bëhen mediave

BE pritet të miratojë sanksione shtesë kundër Rusisë, përfshirë embargon ndaj naftës

KE-ja: Platformën europiane e energjisë e hapur për Ballkanin. Vendet e rajonit të ftuara në 5 maj./albeu.com