Kuptimi i Ajsbergut

Ajsberg është një i madhmasë akulli që noton në detet e ftohta pasi prish një akullnajë, nga e cila vetëm një pjesë e vogël del në sipërfaqen e ujit.

Fjala ajsberg rrjedh nga holandishtja ijsberg, e cila në anglisht është ajsberg, huajizmi i adoptuar në gjuhën spanjolle dhe mund të përkthehet si “mal i akullit”. Sinonimet që mund të përdoren në lidhje me këtë term janë: akulli ose akulli.

Ajsbergu zakonisht formohet gjatë sezonit të verës kur temperaturat rriten dhe masat akullnajore humbin peshë, frakturë dhe lëvizin më lehtë në det. Prandaj, ajsbergët kanë forma dhe madhësi të ndryshme, të cilat na lejojnë të tregojmë origjinën dhe moshën e tyre.

Sidoqoftë, shkencëtarët vlerësojnë se një ajsberg mund të notojë dhe të jetë në lëvizje të vazhdueshme për rreth një dekadë, por kjo do të varet nga ndryshimi i klimës.

Për këtë arsye, ajsbergët konsiderohen si një rrezik i madh për lundrimin detar, pasi anijet mund të godasin kundër tyre, si dhe anija e famshme britanike e oqeanit Titanik më 14 prill 1912, në rrugën për në New York.

Kapiteni i Titanikut u përpoq të shmangte ajsbergun pa sukses, gjë që bëri që anija të fundosej në brigjet e Newfoundland. Si pasojë e këtij fakti, Patrulla Ndërkombëtare e Akullit u krijua me qëllim monitorimin e ajsbergëve në Oqeanin Atlantik.

Nga ana tjetër, një nga ajsbergët e fundit më të mëdhenj në botë filloi të shkëputej nga akullnaja Larsen C, në Antarktidë, në 2010 dhe shkëputur plotësisht në korrik 2017. Vlerësohet se peshon më shumë se një trilion tonë dhe masa 2,239 katror milje

Formimi i ajsbergut

Ajsbergët janë ajsbergët që formohen kur akullnajat prishen. Nga ana e tyre, akullnajat janë akumulime të mëdha të shtresave të borës që janë kristalizuar dhe kompresuar me kalimin e viteve, përgjithësisht në shpatet e maleve derisa të arrijnë në det.

Nga ana tjetër, pesha e madhe e akullnajave gjeneron lëvizje që prodhojnë këputjet e tyre, nga të cilat blloqe të mëdha akulli lëshohen në det dhe formohen ajsbergët.

Duhet të mbahet mend se ajsbergët formohen në zonat polare, por, në sajë të erës dhe rrymave detare me origjinë Arktike, siç është rryma Labrador, këto tërhiqen drejt gjerësive më qendrore. Po kështu, ajsbergët përbëhen nga ujë i freskët dhe ekzistojnë pothuajse në të gjitha mjediset arktike.

Në shikim të parë, ajsbergët duken të vegjël, sepse vetëm një e teta e madhësisë së tyre është e dukshme në sipërfaqe, dhe vëllimi i tyre i mbetur është i zhytur në ujë.

Ajsbergët mund të notojnë, përtej dimensioneve të tyre të mëdha, sepse uji është elementi i vetëm që ul dendësinë e tij kur është në gjendje të ngurtë.

Kjo është, molekula e ujit (H2O) është i polarizuar elektrikisht dhe atomi i oksigjenit tërheq më shumë elektrone sesa atomi i hidrogjenit, i cili i jep akullit një dendësi më të ulët dhe një strukturë kristalore që e lejon atë të notojë.

Shtuar 12.08.2022 20:33