Jashtë qeverisë, Braçe nuk kursehet në kritika: Rrënuam bujqësinë, në 6 muaj ikën 29 000 punëtorë

Ish-zv/ kryeministri Erion Braçe ka kritikuar hapur  qeverinë e tij dhe reformat në bujqësi duke e fajësuar për ikjen e punëtorëve nga Shqipëria dhe rrënimin e këtij sektori të rëndësishëm për ekonominë.

“Në bujqësi në gjashtë muajt e fundit kemi humbur 29.000 punëtorë. Rroga e referuar nga INSTAT aty është vetëm 35. 580 lekë…”- shkruan ndër të tjera Braçe.

Sipas Braçes ky rrënim ka nisur në vitin 2018 ku sipas tij “një politikë fiskale vrau punën e qindra mijëra bujqëve…”

Postimi i plotë nga Erion Braçe

S’KEMI PUNETORE!
S’KEMI PUNETORE!
PO HUMBIM PUNETORE NE FAKT!
A E MBANI MEND 2018-TEN?
KOHA KUR NJE POLITIKE FISKALE VRAU PUNEN E QINDRA MIJE BUJQEVE!
DUHET NDRYSHIM TANI QE TE MOS HUMBIM PUNETORET E RINJ TE BUJQESISE E BLEGTORISE!
Në bujqësi në gjashtë muajt e fundit kemi humbur 29.000 punëtorë.
Rroga e referuar nga INSTAT aty është vetëm 35. 580 lekë.

Dhe ka arsye:

Shikoni, ne fshatin sot e kemi me TATIM ZERO; NAFTA FALAS, Tvsh Zero per imputet bujqesore-plehra e pesticide, farera e fidane, makineri e paisje bujqesore-te gjitha, Tatim mbi te ardhurat zero per te ardhura te bujkut deri ne 140 milion leke.
Por puna e rëndë dhe në natyrë, dimër dhe verë, eshte nje arsye

Shihni foton e trete; reflekton prodhimin bujqësor, punën në fushë të hapur dhe në serë, në qarqe. Dominon prodhimi në fushë me 1-1.5 cikle prodhimi, duke humbur sasine por edhe kontrollin mbi hershmërinë dhe çmimet e mira, të ardhurat;
Të kufizuar dhe kushtëzuar nga vështirësitë e dy viteve të fundit por edhe nga abuzimi i tregtarëve-karteli i imputeve dhe grumbulluesit arrogante, të pafavorizuar në përpunim nga një skemë fiskale që njëri në atë sallë e bëri me kokëfortësi në 2018-ten e që i dha efektet plotësisht këto dy vite;

Urdheroni:

Kemi humbur 100. 000 krerë nga 2018,
54. 000 vetëm lopë sepse skema nuk favorizon përpunimin e prodhimit vendas të prodhuesve të qumështit;
Kemi humbur 300. 000 krerë të leshta,
143. 000 krerë të dhirta, sepse skema nuk favorizon përpunimin e prodhimit vendas të prodhuesve të qumështit e të mishit prej tyre;
kemi humbur 23.000 tonë qumësht, 7. 000 tonë grurë për të njëjtën arsye:

PËRPUNUESIT HUMBIN PARA NËSE PËRPUNOJNË PRODHIMIN VENDAS.

Nuk humbin para te sjellin qumeshtin nga Maqedonia, Kosova, Bosnja, Serbia, nuk humbin para te sjellin mishin nga Argjentina, Brazili, nuk humbin para te sjellin ullirin nga Greqia, te sjellin perime per konservim nga cilido vend i botes;

TVSH KA RREGJIMIN 20 ME 20% NE RASTET E IMPORTIT TE LENDES SE PARE PER PERPUNIM!

Ky eshte problemi!

Ky problem po plak krahun e punes ne bujqesi, te rinjte duan te ardhura te permuajshme dhe ato po bien.
Kjo nuk eshte ceshtje sindikatash qe paguajne nje grusht jo bujqish te derdhin ushqim ne rruge!
Sindikata banale kerkon rikthimin e skemes qe te rinise biznesin e faturave fallco, grabitjes se shtetit e bujkut, grabitje qe i ka bere te pasur dhe politikane, politiqene ne fakt edhe per nje arsye-NUK I/E HETOI KUSH NJE HERE TE VETME!

KJO ESHTE CESHTJE E PARTISE SOCIALISTE!

Rregjimi i TVSH ne fshat, prodhim, grumbullim, perpunim, eksport duhet TE NDRYSHOJE TANI dhe duhet ta NDRYSHOJE PSSH!
Rregjimi aktual i transmetoi te plota efektet per te cilat une fola ne nentor 2018-te; DEMIN E SHIHNI ME LART!
Nderkohe,

DUHET TI VEME CATI BUJQESISE!

Bujqit po e bejne vete!

NE PO I NDIHMOJME SA MUNDEMI DHE NUK ESHTE PAK!

Pooor,

NA DUHET TE NDRYSHOJME:
TE PAGUAJME CILINDO QE BEN NJE SERE; TE NDERTOJME VETE SERA DHE TI TRANSFEROJME TEK BUJQIT! /albeu.com/

 

 

 


Shtuar 22.09.2021 10:11