Italia do të prodhojë avionë të rinj luftarakë me Britaninë dhe Japoninë

Italia ka njoftuar se do të bëhet një partner i barabartë në programin luftarak të gjeneratës së ardhshme me Britaninë e Madhe dhe Japoninë.

Të tre vendet krijuan Programin Global të Aviacionit Luftarak (GCAP) në dhjetor pasi Britania dhe Japonia ranë dakord të kombinojnë përpjekjet e tyre luftarake në një bashkëpunim inovativ që synon zhvillimin e një avioni të avancuar deri në mesin e dekadës së ardhshme, raportoi Reuters.

Agjencia britanike raportoi të enjten se Japonia dhe Britania do të dominojnë projektimin dhe prodhimin, me Londrën që sipas gjasave të udhëheqë organizatën për shkak të përvojës së saj më të thellë dhe më të fundit në zhvillimin e avionëve luftarakë.

“Programi Global i Aviacionit Luftarak, ose GCAP, është një program tre-shtetëror i bazuar në parimet e ndarjes së barabartë, siç deklaruan kryeministrat në një deklaratë të përbashkët ministrore dhjetorin e kaluar”, tha Ministria italiane e Mbrojtjes.

Prandaj, vendimi përfundimtar do të përfshijë një ndarje të barabartë dhe të balancuar të kostove dhe përfitimeve, sipas deklaratës.

Reuters raportoi gjithashtu se vendet partnere planifikojnë të zgjedhin Britaninë si selinë e tyre./Albeu.com 


Shtuar 24.09.2023 19:27