Firmat e Wall Street gjobiten me 1.8 miliardë dollarë, pasi stafi komunikonte për çështje pune në Whatsapp

Disa nga kompanitë më të mëdha të Wall Street janë gjobitur me një total prej 1.8 miliardë dollarësh nga mbikëqyrësit financiarë të SHBA-së pasi stafi diskutoi marrëveshjet dhe tregtimet në pajisjet dhe aplikacionet e tyre personale.

Komisioni i Letrave me Vlerë (SEC) thotë se hetimi zbuloi “komunikim të përhapur jashtë kanalit”.

Barclays, UBS dhe Goldman Sachs ishin ndër 16 firmat e emëruara nga rregullatorët.

Hetimi i industrisë gjithëpërfshirëse është një rast historik për Komisionin e Tregtisë së të Ardhmes së Mallrave (SEC) dhe të Mallrave (CFTC).

Në deklarata të veçanta të martën, SEC njoftoi gjoba që arrijnë në 1.1 miliardë dollarë, ndërsa Komisioni i Tregtisë së të Ardhmeve të Mallrave tha se kishte vendosur gjoba prej 710 milionë dollarësh.

“Financat, në fund të fundit, varen nga besimi. Duke dështuar të respektojnë detyrimet e tyre për mbajtjen e të dhënave dhe regjistrimet, pjesëmarrësit e tregut që ne kemi ngarkuar sot nuk kanë arritur ta ruajnë atë besim,” tha kryetari i SEC, Gary Gensler.

Nga janari 2018 deri në shtator 2021, punonjësit e bankës komunikuan në mënyrë rutinore për çështjet e biznesit me kolegët, klientët dhe këshilltarët e tjerë të palëve të treta duke përdorur aplikacione në pajisjet e tyre personale si mesazhet me tekst dhe WhatsApp, thanë rregullatorët.

Firmat nuk ruajtën shumicën e atyre bisedave, të cilat shkelnin rregullat federale që kërkojnë që ndërmjetësuesit dhe institucionet e tjera financiare të mbajnë shënime të komunikimeve të biznesit.

Kjo pengoi aftësinë e rregullatorëve për të siguruar përputhjen me rregullat kryesore dhe për të mbledhur prova në hetime të palidhura, thanë agjencitë.

Hetimi ka tronditur Wall Street, me disa bankierë që kanë humbur punën e tyre. Ai gjithashtu ka detyruar kompanitë të prezantojnë masa të reja të ashpra për të eliminuar përdorimin e paautorizuar të aplikacioneve./albeu.com

Shtuar 28.09.2022 08:54