Çfarë janë krimet e luftës?

Një votim do të mbahet më vonë në Kombet e Bashkuara në Nju Jork nëse Rusia duhet të përjashtohet nga Këshilli i OKB-së për të Drejtat e Njeriut për veprimet e saj në Ukrainë.

Presidenti i SHBA Joe Biden dhe udhëheqës të tjerë perëndimorë e kanë etiketuar vrasjen e civilëve në qytetin e Bucha si “krime lufte”.

Por si kryhet saktësisht një krim, në kontekstin e një lufte?

Edhe lufta ka “rregullat” e veta. Ato janë të përfshira në traktatet e quajtura Konventa e Gjenevës.

Kjo, dhe marrëveshje të tjera ndërkombëtare, përcaktojnë kufijtë e asaj që mund të bëhet në fushën e betejës dhe synojnë t’u japin mbrojtje civilëve gjatë kohërave të konfliktit.

Më e rëndësishmja, civilët nuk mund të sulmohen qëllimisht

Disa armë, si armët kimike, janë të ndaluara për shkak të vuajtjeve të tmerrshme që shkaktojnë.

Të sëmurët dhe të plagosurit duhet të kujdesen, dhe ushtarët e lënduar kanë të drejta edhe kur kapen nga armiqtë e tyre.

“Gjenocidi” është një krim specifik lufte, që i referohet një përpjekjeje për të zhdukur njerëzit nga një grup i caktuar kombëtar, etnik, racor ose fetar. Presidenti i Ukrainës Zelensky ka akuzuar armikun e tij për këtë.

Moska ka mohuar pretendime të tilla, por SHBA-ja ka kërkuar që presidenti Putin të ndiqet penalisht.

Trupat ukrainase janë akuzuar gjithashtu për abuzimet e tyre. Neë York Times që raporton se pamjet video janë shfaqur që tregojnë ushtarakët që qëllojnë për vdekje ushtarët rusë të kapur./albeu.com