As masat e rrepta nuk i ndalin shqiptarët, gjysma e kuksianëve duan të nisen me gomone drejt Anglisë

Suella Braverman është paralajmëruar për një valë të re emigrantësh shqiptarë që kalojnë Kanalin këtë verë, pavarësisht goditjes së anijeve të vogla.

Sekretares së Brendshme i është dorëzuar një studim i brendshëm, i porositur nga ambasada e Mbretërisë së Bashkuar në Tiranë, që tregon se gjysma e të rinjve shqiptarë duan të kalojnë Kanalin për në Britani këtë verë.

Sondazhi, i bazuar në 1,800 familje në Kukës, zona kryesore në Shqipërinë veriore për emigrantët, tregoi se gjysma e të rinjve të moshës 17-22 vjeç donin të linin atdheun e tyre dhe të vinin në Britani, pavarësisht nga rreziqet e kalimit të Kanalit.

Kjo vjen pasi Rishi Sunak dhe zonja Braverman përshëndetën një rënie prej 90 për qind të numrit të shqiptarëve që mbërrinin me varka të vogla deri më tani këtë vit si dëshmi se goditja e tyre ndaj varkave të vogla po funksiononte.

Shifrat kanë rënë nga 2,165 në janar-qershor 2022, në 151 në pesë muajt e parë të 2023, shkruan The Telegraph. 

Zonja Braverman u tha deputetëve se qeveria “nuk ishte e vetëkënaqur” pavarësisht rënies së numrit dhe do të vazhdojë të monitorojë kalimet nga shqiptarët.

Home Office ka intensifikuar goditjen e saj ndaj shqiptarëve në dy muajt e fundit, duke ngritur një njësi prej 400 trupash për të përshpejtuar rreth 17,000 aplikime për azil.

Sunak zbuloi të hënën se shkalla e suksesit për shqiptarët që kërkonin azil kishte rënë nga gati një në pesë (17 për qind) në 2%.

Ministrat po synojnë gjithashtu rreth 20,000 shqiptarë të tjerë që kanë hyrë ilegalisht në Mbretërinë e Bashkuar, megjithëse ata pranojnë se 70 deri në 80 për qind mund të jenë arratisur nga lirimi me kusht i imigracionit.

Ata gjithashtu kanë shtrënguar rregullat për skllavërinë moderne mes pretendimeve se ajo është shfrytëzuar nga emigrantët shqiptarë për të shmangur dëbimin.

Sondazhi, i kryer nga Sëiss Contact dhe i financuar nga Qeveria e Mbretërisë së Bashkuar, zbuloi se në përgjithësi 38 për qind e njerëzve në veri të Shqipërisë, një nga zonat më të varfra, donin të largoheshin.

Nga këta 59 për qind thanë se donin të vinin në Mbretërinë e Bashkuar, vetëm 20 për qind zgjodhën Gjermaninë dhe vetëm shtatë për qind Shtetet e Bashkuara.

Gati gjysma (47 për qind) e atyre që donin të vinin në Britani thanë se tashmë kishin të afërm në Mbretërinë e Bashkuar.

Të rinjtë shqiptarë përfaqësonin kontigjentin më të madh të atyre që donin të largoheshin për në Britani.

Një rekord prej 45,700 emigrantësh arritën në Mbretërinë e Bashkuar vitin e kaluar përmes Kanalit, nga të cilët një e katërta ishin shqiptarë. Shifrat të hënën treguan se afganët, irakianët dhe iranianët mbeten grupet më të mëdha pavarësisht rënieve. Megjithatë, ka pasur një rritje të indianëve, nga 98 në 855, turqve nga 169 në 516 dhe vietnamezëve nga 279 në 342.

Një zëdhënës i Home Office tha: “Ne e vlerësojmë komunitetin tonë shqiptar në Mbretërinë e Bashkuar dhe punojmë ngushtë me qeverinë shqiptare për një sërë çështjesh, duke përfshirë trajtimin e migracionit të paligjshëm.”

“Së bashku do të vazhdojmë të shfrytëzojmë çdo mundësi për të përgjuar aktivitetet e bandave të organizuara kriminale, për të përshpejtuar largimin e atyre që nuk kanë të drejtë të jenë në Mbretërinë e Bashkuar dhe për të informuar migrantët për rreziqet e kalimeve me varka të vogla.

“Numri i mbërritjeve të anijeve të vogla shqiptare ka rënë me pothuajse 90% krahasuar me këtë periudhë të vitit të kaluar dhe që nga nënshkrimi i Komunikatës sonë të Përbashkët, ne së bashku kemi kthyer rreth 1800 shtetas shqiptarë pa të drejtë të jenë këtu”./Albeu.com/