Arma e shenjtë për nacionalistët e krishterë në Amerikë!

Samuel Perry, një profesor i asociuar i sociologjisë në Universitetin Amerikan të Oklahomës, thotë se incidentet e vazhdueshme të dhunshme në shkollat amerikane dhe kundërshtimi ndaj kontrollit dhe kufizimeve të armëve zbulojnë se zotërimi i armëve është fjalë për fjalë një gjë e shenjtë për të drejtën e krishterë amerikane.

Në një artikull në revistën amerikane Time, Perry citoi disa deklarata të liderëve të së djathtës kristiane në Kongres dhe më gjerë që konfirmojnë atë që ai tha.

Midis tyre ishte një deklaratë nga Lauran Boebert, një deputete republikane nga Kolorado, e cila pas vrasjes së 19 fëmijëve në një shkollë në Teksas të martën, tha: “Në kohë si këto, ne duhet t’i drejtohemi Zotit për ngushëllim dhe shërim në vend që të bëjmë thirrje për kufizime në pronësinë e armëve”.

Ai citoi gjithashtu deputeten Marjorie Taylor Green nga Xhorxhia, e cila tha: “Kombi ynë duhet ta marrë seriozisht gjendjen e tij të shëndetit mendor sot. Ne nuk kemi nevojë për më shumë kontroll të armëve, ne duhet të kthehemi te Zoti”.

Të kesh armë, më e rëndësishme se e drejta e votës

Posedimi i një arme është një element adhurimi në kishën e nacionalizmit të krishterë të bardhë, tha Perry, kështu që e drejta për të mbajtur armë duhet të mbrohet me çdo kusht.

Ai vuri në dukje se ai dhe kolegët e tij nga Departamenti i Sociologjisë kryen një anketë që përfshinte më shumë se 1,600 amerikanë në shkurt 2020. Sondazhi zbuloi se në mesin e amerikanëve të bardhë, të cilët ishin dakord me vendosmëri që Shtetet e Bashkuara të shpalleshin një shtet i krishterë, më shumë se dy të tretat hodhën poshtë idenë e miratimit të ligjeve më të rrepta për armët.

Perry shton se armët janë çelësi i identitetit thelbësor të Amerikës për nacionalistët e krishterë dhe të drejtat e armëve konsiderohen të shenjta dhe mbi të gjitha të drejtat e tjera. Për më tepër, është e drejta më e rëndësishme; më e rëndësishme se liria e fjalës, e votës dhe liria e fesë.

Nxitësi i krishterë i krahut të djathtë, Matt Walsh, postoi në Twitter: “Posedimi i një arme është një e drejtë më e rëndësishme se votimi. Votimi nuk është aspak një e drejtë e njeriut, por një privilegj që duhet t’u rezervohet atyre që janë të kualifikuar për ta bërë këtë siç duhet. Blerja e armëve duhet të jetë më e lehtë se votimi.”

Autori shton se nacionalizmi kristian i bardhë synon përfundimisht të kontrollojë se kush ka akses në pushtetin kulturor dhe politik, dhe për këtë arsye është thelbësisht antidemokratik. Ky synim mund të arrihet vetëm me forcë të armatosur.

Një paralajmërim për vazhdimin e vuajtjeve të tmerrshme

Perry parashikon se nacionalistët e krishterë do të kundërshtojnë ashpër Presidentin Joe Biden dhe demokratët në Kongres për të miratuar një “ligj të arsyeshëm të armëve” dhe kundërshtimi i tyre vjen nga entuziazmi fetar i së djathtës, e cila i konsideron armët të shenjta dhe punon për t’i mbajtur të krishterët e bardhë të papenguar.

Duke mos përfunduar artikullin e tij, Perry bëri thirrje për formimin e një koalicioni të politikanëve dhe qytetarëve amerikanë, si laikë ashtu edhe fetarë, “të cilët vlerësojnë mbrojtjen e jetëve të njerëzve të pafajshëm”. Ai paralajmëroi se pa këtë, vdekjet e tmerrshme do të vazhdonin, të shoqëruara me thirrje për t’u kthyer te Zoti, pa cenuar të drejtën e posedimit të armëve.

Shtuar 28.05.2022 20:10