A duhet të bëni dush menjëherë pasi laheni në det?

Disa njerëz i bezdis kripa në lëkurë pas notit në det, ndaj bëjnë dush menjëherë, të tjerët jo. Çfarë është më mirë për lëkurën?

Ne e dimë prej kohësh se uji i detit, i pasur me kripë, si dhe ajri, kanë një efekt të dobishëm për shëndetin në shumë mënyra. Larja në ujin e detit, saunat me kripë dhe përdorimi i kripës së detit në gatim kanë qenë prej kohësh pjesë e kulturës së të jetuarit. Njihen edhe efektet e mjedisit detar në lëkurë në kushte të caktuara. Në çdo rast, është mirë të dimë se si kripa e detit ndikon në lëkurë.

Mbani gjithmonë parasysh dy gjëra: uji i detit duhet të jetë i pastër dhe nuk është i përshtatshëm për të gjitha llojet e lëkurës.

Lehtësimi i simptomave të ekzemës

Ekzema është një inflamacion i zakonshëm alergjik i lëkurës që manifestohet si lëkurë e plasaritur, e thatë, kruarje dhe nganjëherë si ënjtje. Një studim i vitit 2016 zbuloi se uji i detit mund të ketë një efekt pozitiv në lëkurën e prekur nga ekzema. Efektet e mira vijnë nga mineralet me të cilat është i pasuruar uji i detit, si kalciumi, magnezi, kaliumi, zinku, seleniumi, kromi…

Prandaj, larja në ujin e detit mund të ketë një efekt në zbutjen e simptomave. Kushti kryesor është, natyrisht, që deti të jetë i pastër.

Zbutja e reaksioneve të tjera alergjike

Uji i detit zvogëlon praninë e imunoglobulinës E, e cila shkakton reaksione alergjike, dhe gjithashtu ngadalëson ose ndalon reagimin e lëkurës ndaj pranisë së disa substancave të tjera që shkaktojnë alergji.

Ndihmoni me psoriasis

Mjekët shpesh rekomandojnë njomjen në ujë të detit ose ujë me sasinë e duhur të kripës së detit për të lehtësuar simptomat e psoriasis.

Nuk do të jetë e pavend nëse notoni në det pak më shumë se zakonisht për të ulur volumin apo edhe për të hequr qafe psoriazën, shkruan Metropolitan.

Megjithatë, theksohet se kjo sigurisht nuk do të thotë se do të shpëtoni përgjithmonë nga psoriasis. Megjithëse nuk është ende e qartë pse uji i detit lehtëson psoriasis, studiuesit supozojnë se ai zgjeron enët e gjakut, çliron β-endorfina dhe enkefalina që ndihmojnë në shtypjen e dhimbjes ose ndihmon në largimin e baktereve nga sipërfaqja e lëkurës.

Peeling natyral

Uji i detit mund të veprojë si një eksfoliant për të gjithë trupin, duke hequr qelizat e vdekura nga shtresa sipërfaqësore e lëkurës. Kjo parandalon grumbullimin e tyre, i cili normalisht çon në puçrra dhe pika të zeza


Shtuar 2.07.2023 15:00

Tags: ,