Lumi i kokainës nga Franca në Itali, 46 të arrestuar si bashkëpunëtorë të “Ndrangheta”

Një lumë kokainë midis Côte d’Azur dhe Riviera dei Fiori, me hijen e “Ndrangheta”. Numri i arrestimeve të kryera nga karabinierët në Genova në bashkëpunim me xhandarmërinë franceze të Marsejës dhe Parisit, ka arritur në 46.

Operacioni rrufe i organizuar mëngjesin e sotëm në Itali dhe Francë, çoi edhe në sekuestrimin e pasurive me një vlerë prej 900 mijë eurosh.

Në frontin italian, një urdhër paraburgimi u krye kundër 13 subjekteve, nën hetim për mbajtjen dhe trafikimin e armëve dhe drogës, prodhimin dhe mbajtjen e dokumenteve të rreme të identitetit si dhe të qeni bashkëpunëtor i ‘Ndrangheta’.

Autoritetet franceze në vend të kësaj lëshuan masa kufizuese për 33 subjekte, të akuzuar për bandë të armatosur, shoqatë që synonte importimin dhe eksportimin e drogës dhe armëve, pastrimin e parave dhe grabitjen. Koordinimi i Eurojust dhe ndihma e magjistratit ndërlidhës francez dhe Drejtoria e Rrethit Anti-Mafia janë vendimtare në shkëmbimin e informacionit.

Hetimi i përbashkët nisi fillimisht ndaj Carmelo Sgrò, një kontraktues ndërtimi me banim në Sanremo, i lidhur, gjithashtu nga lidhjet prindërore, me klanin Gallico të Palmi, dhe një trafikant francez të drogës në marrëdhëniet me familja Magnoli nga Gioia Tauro, të cilët jetojnë prej vitesh në Rivierën Franceze.

Hetimet bënë të mundur identifikimin e ekzistencës së një rrjeti aktiv midis Italisë, Francës, Belgjikës dhe Holandës të përfshirë në tregtimin dhe shpërndarjen e armëve dhe sasive të mëdha të drogës. Në veçanti, hetimet në Gjenovë, të nisura në 2018, bënë të mundur rindërtimin e furnizimeve të shumta të drogës (kokainë, hashash dhe marihuanë) dhe armë (përfshirë armë lufte si Skorpion dhe AK 47- Kalashnikov) midis Sgrò dhe të dyshuarit francez, që konsiderohen përkatësisht në krye të rrjeteve që veprojnë në Liguria dhe Rivierën Franceze, me degë në Belgjikë dhe Holandë.

Por kjo nuk është e gjitha, pasi pjesë e aktivitetit u arrestuan edhe 5 subjekte për trafik droge dhe kanalet e shpërndarjes së drogës në Liguria. Më në fund, u identifikua një grup shqiptarësh që furnizonin grupin kriminal me sasi të mëdha kokaine, shkruan “Lastampa“.

Hetimet e mëtejshme, bënë të mundur zbulimin e favorizimit ndaj Filippo Morgante, një anëtar i vjetër i klanit Gallico, duke i siguruar atij udhëtime nëpërmjet dokumenteve të rreme të identitetit, vënia në dispozicion e pronave edhe jashtë vendit dhe mbështetja e tij ekonomikisht me të ardhurat e paligjshme, shkruan panorama.

Për më tepër, vetë Sgrò do të kishte përdorur anëtarët e klanit, të lidhur me familjen Calabrian Magnoli të trafikantëve të drogës me qendër në Vallauris, për të rimarrë në Francë një sasi prej 11 kg kokainë që i ishin vjedhur nga të dyshuarit francezë (si furnizues ishte një grup shqiptarësh). Mediat italiane kanë publikuar emrat e 16 të dyshuarve, përfshirë edhe shqiptarin Armand Kercuku, 33 vjeç, lindur në Shqipëri dhe banues në Parma.


Shtuar 15.09.2020 16:16