A qëndroni dot në njërën këmbë për më shumë se 10 sekonda? Nëse jo, rreziku është fatal

Paaftësia e një personi të moshës së mesme ose të moshuar për të qëndruar në një këmbë për dhjetë sekonda lidhet me pothuajse dyfishin e rrezikut të vdekjes nga çdo shkak brenda dekadës së ardhshme, sipas një studimi të ri shkencor brazilian, i pari që e bëri këtë lidhje.

Hulumtimet tregojnë se ky test i thjeshtë dhe i sigurt i ekuilibrit mund të përfshihet në provimet rutinë të të moshuarve. Ndryshe nga fitnesi aerobik dhe forca dhe fleksibiliteti i muskujve, ekuilibri tenton të ruhet mjaft mirë deri në dekadën e gjashtë të jetës, kur më pas fillon të bjerë relativisht shpejt. Deri më tani, testet e ekuilibrit nuk përdoren shpesh tek njerëzit e moshës së mesme.

Kërkuesit, të udhëhequr nga Dr. Claudio Jill Araoujo nga Rio de Zhaneiro, Brazil, të cilët e publikuan studimin në British Journal of Sports Medicine, analizuan të dhënat për 1702 persona deri në 75 vjeç, të cilët u pyetën të qëndrojnë në njërën këmbë për dhjetë sekonda pa asnjë mbështetje tjetër, me duart në anët e tyre dhe duke parë drejt përpara. U lejuan deri në tre përpjekje për secilën këmbë.

Përfundimisht, një në pesë pjesëmarrës (348 persona ose 20.5%) dështoi në test. Sa më i vjetër të ishte, aq më i madh ishte shansi për dështim (rreth dy herë më shumë për çdo pesë vjet pas moshës 50 vjeç). Të paaftë për të qëndruar në njërën këmbë për dhjetë sekonda ishin 5% e personave të moshës 51-55 vjeç, 8% në grupmoshën 56-60 vjeç, 18% në grupmoshën 61-65 vjeç, 37% në grupmoshën 66-70 vjeç e më shumë. se gjysma (54%) në moshën 71-75 vjeç.

Gjatë një periudhe ndjekjeje shtatëvjeçare, 123 njerëz vdiqën (7%): 32% nga kanceri, 30% nga shkaqe kardiovaskulare, 9% nga sëmundjet e frymëmarrjes dhe 7% nga komplikimet e Covid-19. Shkalla e vdekjeve ishte dukshëm më e lartë (17.5%) në mesin e atyre që ishin ” prerë ” në testin e bilancit sesa ata që kishin ” kaluar ” (4.5%).

Në përgjithësi, ata që nuk e kaluan testin kishin shëndet më të keq, pasi ishin obezë, kishin sëmundje të zemrës, hipertension, kolesterol të lartë dhe diabet të tipit 2 në krahasim me ata që e kaluan testin. Duke marrë parasysh faktorë të tjerë (mosha, seksi, sëmundjet themelore, etj.), u vlerësua se çekuilibri në njërën këmbë shoqërohej me një rritje prej 84% të rrezikut të vdekjes nga çdo shkak brenda dhjetë viteve të ardhshme./albeu.com/