Zgjimi i Ballkanit – Forcimi i marrëdhënieve mes Izraelit dhe Shqipërisë

Nga Ohad Shpak

Konferenca e ardhshme Teknologjike Izrael-Shqipëri që do të mbahet në mars 2023 synon të forcojë lidhjet tregtare mes dy vendeve, pas zhvillimeve të fundit në marrëdhëniet dypalëshe.

Republika e Shqipërisë me shumicë myslimane dhe shteti hebre i Izraelit kanë mbajtur marrëdhënie diplomatike që nga viti 1991, pak pasi Shqipëria doli nga sundimi komunist.

Megjithatë, marrëdhënia midis këtyre dy kombeve ka evoluar ndjeshëm vitet e fundit, veçanërisht në fushën e sigurisë kibernetike.

Në korrik 2022, Shqipëria përjetoi një sulm të madh kibernetik që i atribuohej Iranit.

Ky incident bëri që Izraeli t’i ofronte Shqipërisë ekspertizën e tij në fushën e sigurisë kibernetike, gjë që u pranua me mirënjohje nga qeveria shqiptare.

Izraeli dha ndihmë në zhvillimin e infrastrukturës së sigurisë kibernetike të Shqipërisë dhe në tetor 2022, kryeministri shqiptar Edi Rama vizitoi Izraelin me këshilltarin e tij të sigurisë kombëtare për të diskutuar çështjet e sigurisë kibernetike.

Gjatë vizitës së tij, kryeministri Rama u takua me kryeministrin izraelit dhe zyrtarë të tjerë izraelitë për të diskutuar mënyrat për forcimin e lidhjeve dypalëshe mes dy vendeve.

Ata diskutuan gjithashtu bashkëpunime të mundshme në fusha të tilla si bujqësia, turizmi dhe mbrojtja.

Përveç sigurisë kibernetike, të dy vendet ndajnë një interes të përbashkët në luftën kundër terrorizmit dhe ekstremizmit.

Shqipëria është njohur si lider në luftën kundër ekstremizmit në Ballkanin Perëndimor dhe Izraeli ka përvojë të gjerë në operacionet kundër terrorizmit.

Ky interes i përbashkët ka çuar në rritjen e bashkëpunimit mes dy vendeve në fushën e sigurisë.

Lidhjet kulturore midis Shqipërisë dhe Izraelit janë gjithashtu të rëndësishme.

Shqipëria është shtëpia e një komuniteti të vogël hebre që ka ekzistuar prej shekujsh.

Gjatë Luftës së Dytë Botërore, Shqipëria ishte i vetmi vend në Evropë që kishte më shumë hebrenj në fund të luftës sesa në fillim, për shkak të përpjekjeve të vendit për të mbrojtur hebrenjtë nga nazistët.

Kjo histori ka krijuar një lidhje të veçantë mes dy kombeve.

Në fillim të këtij muaji, kryeministri shqiptar Rama njoftoi planet për të hapur një muze në kryeqytetin e Shqipërisë kushtuar qytetarëve që shpëtuan hebrenjtë gjatë Luftës së Dytë Botërore.

Lidhjet ekonomike mes Shqipërisë dhe Izraelit po rriten gjithashtu. Izraeli është lider në teknologji dhe inovacion, ndërsa Shqipëria ka një fuqi punëtore të re dhe me arsim të lartë.

Të dy vendet kanë potencialin për të bashkëpunuar në sektorë të ndryshëm, duke përfshirë energjinë e rinovueshme, bujqësinë dhe turizmin.

Vëllimi i tregtisë midis vendeve ka parë gjithashtu një rritje vitet e fundit pasi në vitin 2021 u nënshkrua Konventa për Parandalimin e Tatimit të Dyfishtë.

“Tirana’s Tech Conference” që do të zhvillohet këtë javë, në partneritet me qeverinë shqiptare dhe ambasadën izraelite në Tiranë, synon të forcojë lidhjet tregtare mes dy vendeve. Konferenca pritet të tërheqë shumë kompani izraelite të teknologjisë së lartë që janë të interesuara të mësojnë dhe të zbulojnë mundësi të reja në ekosistemin e teknologjisë shqiptare./Albeu.com/


Shtuar 20.03.2023 14:41