Zbulohet një antibiotik i ri që vret superbakteret duke përdorur inteligjencën artificiale

Shkencëtarët kanë përdorur inteligjencën artificiale (AI) për të zbuluar një antibiotik të ri që mund të vrasë një specie vdekjeprurëse të superbaktereve.

Inteligjenca artificiale ndihmoi në zvogëlimin e numrit të mijëra kimikateve që mund të testoheshin në laborator.

Rezultati ishte një antibiotik i fuqishëm, eksperimental i quajtur abaucin, i cili do të ketë nevojë për teste të mëtejshme përpara se të përdoret.

Studiuesit në Kanada dhe SHBA thonë se AI ka fuqinë për të përshpejtuar masivisht zbulimin e barnave të reja.

Është shembulli më i fundit se si mjetet e inteligjencës artificiale mund të jenë një forcë revolucionare në shkencë dhe mjekësi.

Ndalimi i superbaktereve

Antibiotikët vrasin bakteret. Megjithatë, ka pasur mungesë të barnave të reja për dekada dhe bakteret po bëhen më të vështira për t’u trajtuar, pasi ato zhvillojnë rezistencë ndaj atyre që kemi.

Më shumë se një milion njerëz në vit vlerësohet të vdesin nga infeksionet që i rezistojnë trajtimit me antibiotikë.

Studiuesit u fokusuan në një nga speciet më problematike të baktereve, Acinetobacter baumannii, i cili mund të infektojë plagët dhe të shkaktojë pneumoni.

Ndoshta nuk keni dëgjuar për të, por është një nga tre superbakteret që Organizata Botërore e Shëndetësisë ka identifikuar si një kërcënim “kritik”.

Shpesh është në gjendje t’i rezistojë antibiotikëve dhe është një problem në spitale dhe shtëpitë e kujdesit, ku mund të mbijetojë në sipërfaqe dhe pajisje mjekësore.

Dr Jonathan Stokes, nga Universiteti McMaster, e përshkruan defektin si “armik publik numër një” pasi është “me të vërtetë e zakonshme” të gjesh raste kur është “rezistent ndaj pothuajse çdo antibiotiku”.

Inteligjence artificiale

Për të gjetur një antibiotik të ri, studiuesit fillimisht duhej të trajnonin AI. Ata morën mijëra ilaçe ku dihej struktura e saktë kimike dhe i testuan manualisht në Acinetobacter baumannii për të parë se cili mund ta ngadalësonte ose ta vriste atë.

Ky informacion u fut në AI në mënyrë që të mund të mësonte veçoritë kimike të barnave që mund të sulmonin bakterin problematik.

UA më pas u lëshua në një listë prej 6,680 përbërësish, efektiviteti i të cilave ishte i panjohur. Rezultatet, të publikuara në Nature Chemical Biology, treguan se AI iu deshën një orë e gjysmë për të krijuar një listë të ngushtë.

Studiuesit testuan 240 në laborator dhe gjetën nëntë antibiotikë të mundshëm. Një prej tyre ishte antibiotiku tepër i fuqishëm abaucin.

Eksperimentet laboratorike treguan se mund të trajtonte plagët e infektuara te minjtë dhe ishte në gjendje të vriste mostrat e Abaumannii nga pacientët.

Megjithatë, Dr Stokes më tha: “Ky është vetëm fillimi i punës.”

Hapi tjetër është përsosja e barit në laborator dhe më pas kryerja e provave klinike. Ai pret që antibiotikët e parë të AI mund të zgjasin deri në vitin 2030 derisa të jenë të disponueshëm për t’u përshkruar./Albeu.com/


Shtuar 25.05.2023 17:33