Shifra të frikshme, OBSH: Rreth 15 milionë qytetarë humbën jetën nga Covid-19 në mbarë botën

Rreth 14.9 milionë njerëz në mbarë botën kanë ndërruar jetë si rezultat i Covid-19 në periudhën midis 1 janarit 2020 dhe 31 dhjetorit 2021.

sipas vlerësimeve të reja nga Organizata Botërore e Shëndetësisë gjatë pandemisë numri i të vdekurve janë gati tre herë më shumë sesa u raportuan zyrtarisht.

Pati 5.4 milionë vdekje nga Covid-19 të raportuara në OBSH gjatë asaj periudhe kohore, duke rezultuar në një vlerësim të tepërt të vdekshmërisë prej 9.5 milionë vdekjesh më shumë sesa ajo që u raportua.

Në Indi, kishte 4.7 milionë vdekje nga Covid, thotë OBSH, 10 herë më shumë se shifrat zyrtare, dhe pothuajse një e treta e vdekjeve nga Covid në nivel global.

Këto përllogaritje marrin gjithashtu parasysh vdekjet që nuk ishin drejtpërdrejt për shkak të Covid-it, por të shkaktuara nga efeketet post COVID.

Por OBSH tha se shumica e 9.5 milionë vdekjeve shtesë që shihen mbi 5.4 milionë vdekjet e raportuara nga Covid, mendohej se ishin vdekje të drejtpërdrejta të shkaktuara nga virusi, sesa vdekje indirekte.

Krahas Indisë, vendet me numrin më të madh të vdekjeve të tepërta përfshijnë Rusinë, Indonezinë, SHBA-në, Brazilin, Meksikën dhe Perunë, sugjerojnë shifrat e OBSH-së. Shifrat për Rusinë janë tre herë e gjysmë më shumë se vdekjet e regjistruara në vend.

Shkalla e tepërt e vdekshmërisë në Mbretërinë e Bashkuar, si Amerika, Spanja dhe Gjermania, ishte mbi mesataren globale gjatë 2020 dhe 2021./albeu.com